LCHF musli/müsli med nötter och frön – smaksatt med vanilj och kanel 2


Hej på er!

Nu tänkte jag att det skullle vara dags för lite frukosttips, eller mellanmålstips för den delen. Jag är egentligen väldigt dålig på att äta frukost men har för tillfället fastnat i att äta yoghurt, hallon och musli till frukost.

Musli som man köper ute i butiken innehåller oftast extremt mycket socker (och andra onödiga tillsatser, smakämnen osv) och det vill jag helst inte ha. : ) Att göra egen musli är inte svårt och man kan ju helt bestämma vad man vill ha i vilket är superbra. Frön, nötter, frukt, gryn och annat kan man experimentera i bäst man vill och idag vill jag ge er ett recept på en jättegod musli med frön och nötter som jag sedan smaksatt med kanel och vanilj, en jättegod smakkombination.

Min musli är rostad i ugn vilket jag tycker blir jättebra. Den håller länge och väl om man förvarar den torrt.

Servera muslin till fil, yoghurt eller liknande och gärna tillsammans med bär eller frukt. Jag toppade min frukost med lite rostade kokoschis. (en nyhet för mig men OJ så goda!)

Musli/müsli med frön, nötter och kanel/vanilj-smak (drygt 1 liter)

1 dl hasselnötter
1 dl sötmandel
1 dl naturella cashwenötter
1 dl paranötter
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl kokoschips
1 dl melonkärnor
2 msk kanel
1-2 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)
1/2 dl flytande kokosolja (jag använder Cocosa – kokosfett)
1/2 dl vatten

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka nötterna grovt och blanda ihop med frön, kärnor och kokoschips. Tillsätt kanel och vaniljpulver.
Värm kokosfettet något i kastrull på spisen så att det får flytande konsistens. Rör ner vattnet.
Tillsätt vätskan till de torra ingredienserna och rör om. Bred ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen i ca 15-20 minuter. Rör om var 5:e minut.
Låt svalna innan du häller upp den i burk eller liknande. Förvara torrt.

Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan vätskan. Rör om.

Bred ut blandningen på bakplåtspappersklädd plåt.

Förvara muslin torrt.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “LCHF musli/müsli med nötter och frön – smaksatt med vanilj och kanel