Fläskkotletter med krämig sambal olek-sås och blomkål/broccoli-mos 1


Hejsan hejsan!

Måndag, härligt med ny vecka! Här hemma har vi lite blandade planer för veckan så någon matlista har inte riktigt spikats utan jag improviserar lite från dag till dag, det brukar också bli bra. : )

Jag gillar verkligen mat som klarar sig själv i ugnen, det ger mig tid till att pyssla med annat samtidigt. Att vara hemma med tre små barn tar sin lilla tid så jag försöker vara en bläckfisk och göra lite allt möjligt, gärna på samma gång.

Middagen idag blev superbra! En form med fläskkotletter toppade med rödlök och champinjoner i sällskap med en krämig sambal olek-sås fick stå i ugnen 45 minuter och till detta serverade jag ett grönsaksmos gjort på blomkål och broccoli. Barnen skulle ha fått ris till men då de varit vakna sen 04.30 i morse så stupade de precis innan maten var färdig.

Både jag och maken tyckte att det här var jättegott och jag kommer definitivt att göra den snart igen, kanske med kyckling nästa gång?

Vilket tillbehör du vill ha till bestämmer du själv, både potatis, ris, pasta och/eller grönsaker passar fint till rätten.

Fläskkotletter i sambal olek-sås (4 portioner)

800 gram fläskkotletter
1 röd lök
200 gram champinjoner
3 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
4 tsk sambal olek
1 tsk soja
Peppar
Smör till stekning

Grönsaksmos

600 gram grönsaker (broccoli och/eller blomkål)
3 dl grädde
1 dl vatten
Smör och kryddor

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. (200 grader om du inte använder varmluft)
Bryn fläskkotletterna någon minut på varje sida och lägg över i en ugnsfast form. Skiva svamp och lök och fräs i smör några minuter. Fördela detta över kotletterna.
Blanda ihop ingredienserna till såsen, smaka av och häll över köttet.
Låt stå i ugnen i ca 40-45 minuter, tills dess att gratängen fått fin färg och köttet är färdigt. (gör moset under tiden, se nedan)
Servera med valfritt tillbehör.

Skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg dessa tillsammans med grädde och vatten i en kastrull och låt koka upp. Koka under omrörning tills grönsakerna blivit mjuka. Mixa moset slätt med en stavmixer. Tillsätt en klick smör samt kryddor, rör om och smaka av.

Bryn fläskkotletterna och lägg dem i en ugnsform. Fördela de frästa grönsakerna ovanpå.

Toppa med såsen och gratinera i ca 45 minuter. Servera med valfritt tilbehör.

Koka grönsakerna mjuka. Mixa moset slätt med en stavmixer och tillsätt smör och kryddor. Smaka av och rör om.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Fläskkotletter med krämig sambal olek-sås och blomkål/broccoli-mos