Torsk med krämigt blomkål/broccoli-mos samt bacon/svamp-strössel


Vi äter egentligen inte, tyvärr, överdrivet mycket fisk här hemma – det är inget vi direkt blir ”sugna” på och jag har inte lagat det så pass mycket så att jag har travar med favoritrecept på olika fiskrätter.

Dock så har vi ett favoritrecept när det gäller fisk och det åt vi tidigare i veckan. Det är en härlig bit torsk som bakas i ugn och till det serverade jag ett krämigt mos gjort på blomkål och broccoli. Vi toppade det hela med ett ”strössel” gjort på bacon och trattkantareller.

Fisken kan självfallet serveras med exempelvis potatismos om man hellre vill det, men här tycker alla om grönsaksmoset så det behövs inget ytterligare tillbehör. Receptet passar bra för de som äter LCHF-kost.

Ugnsbakad torsk med blomkål/broccoli-mos samt bacon/svamp-strössel (4 personer)

800 gram torsk (block eller filé)

1 blomkålshuvud

1 broccolistånd

3-4 dl grädde

2 pkt bacon

100 gram svamp (jag använde trattkantareller)

Smör till stekning och mos

Kryddor

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

Skär broccolin och blomkålen i mindre bitar. Lägg över i en kastrull och häll på grädden. Låt koka upp och koka sedan på medelvärme tills allt blivit mjukt och grönsakerna sugit åt sig grädden. Rör ofta så att det inte bränns.

Bryn under tiden (som moset kokar) fisken. Krydda lätt efter behag och stek i smör så att allt får fin färg. Lägg på en plåt och stek i ugn ca 10 minuter, beroende på hur stora bitar du har.

När blomkålen/broccolin är klar tar du av kastrullen från plattan. Mixa moset slätt med hjälp av en mixerstav. Krydda efter smak, samt tillsätt en klick smör. Rör ihop och låt stå varmt till fisken är klar.

Stek baconen ganska knaprigt. Tillsätt svampen och låt den blir varm.

Servera fisk, mos och bacon/svamp tillsammans.

Skär broccoli och blomkål i mindre bitar. Häll på grädden och koka tills allt blivit mjukt.

Skär upp fisken i portionsbitar. Stek så att de får fin färg, och låt de bli klara i ugnen.

Mixa moset slätt, krydda och rör ner en klick smör.

Stek bacon och svamp tillsammans. Servera tillsammans med fisk och mos.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.