Igår önskade dottern att vi skulle baka något och eftersom att tålamod är något som är ganska begränsat hos en 3-åring så bestämde vi (jag) att vi skulle göra lite chokladbollar. Snabbt, lätt och väldigt gott! Här hemma gör vi alltid chokladbollar med både kokosflingor och pärlsocker på, för att det ska passa allas smaklökar. Variera som du vill! Man kan ta nötter, färgat pärlsocker mm. Självfallet går receptet bra att halvera. Chokladbollar går även utmärkt att frysa in.
Smaskiga chokladbollar (25 stora eller 50 st mindre)
300 gram mjukt smör
2 1/4 dl strösocker
5 tsk vaniljsocker
8-10 msk kakao
9 dl havregryn
1 dl starkt kaffe
Pärlsocker/kokosflingor till rullning
Gör såhär;
Rör smör, socker och vaniljsocker till det blir vitt och lite pösigt.
Blanda ner kakaon i smeten. (ta det lite försiktigt i början, annars börjar det lätt ”ryka” och du får kakao överallt) Tillsätt havregrynen och kaffet. Blanda om ordentligt.
Låt smeten stå i kylen en stund så blir den lättare att rulla.
Forma smeten till kulor och rulla i kokos eller socker. Förvara i kyl. (eller i frys om du väljer att frysa dem)
Vispa socker, vaniljsocker och det mjuka smöret så att det blir ljust och lite pösigt.
Tillsätt kakao, havregryn och kaffe. Blanda ordentligt.
Rulla bollarna i kokos/pärlsocker och förvara i kyl.
Pingback: Chokladbollens dag – 11/5 – här hittar du mumsiga recept! – Alla goda ting