Fantastisk lördagsmiddag – fläskfile med goda såser!


I lördags blev det en härlig middag och självfallet kommer recepten.

Middagen blev supergod! Vi åt helstekt fläskfilé som marinerats i ett par timmar, härligt frasiga potatisklyftor och två smakrika såser – en klassisk bearnaisesås och en het barbequesås. När jag gör köttmarinader så ”höftar” jag oftast men du får  ett litet recept på hur min marinad brukar se ut. Testa dig fram!

Såserna är gjorda från grunden och de blev så bra. Bearnaisesåsen har vi gjort många gånger, men barbeque-varianten experimenterade jag ihop för första gången ikväll. Riktigt gott blev det! Den sistnämnda tror jag kommer att bli ett stående inslag till sommarens alla grillade köttbitar, kycklingfiléer och annat gott. Hett och smakrikt!

Till efterrätt serverades en ljusrosa, len hallonmousse. Enkel men så god!

Köttet marinerades i några timmar. Sedan stekte jag den lite på stekjärnet innan det fick åka in i ugnen i ca 20 minuter, tillsammans med potatisklyftorna. Skär i köttet för att kolla så att det är klart.

Potatisklyftorna gjorde jag mycket enkelt. Skala, dela och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Häll på olja och flingsalt och baka i ugn i ca 40 minuter.

Servera kött och potatis med sås och eventuellt en god sallad.

Receptet på marinaden hittar du här

Receptet på bearnaisesåsen hittar du här

Receptet på den heta barbequesåsen hittar du här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.