Klassisk bearnaisesås med dragon och äkta smör 3


En av mina favoritsåser är den klassiska bearnaisesåsen. Om man vill köpa den färdig så finns den i många olika varianter, allt från färdiga såser i kyldisken till pulversåser som du vispar ihop med vatten.

Jag tycker att man får det allra bästa resultatet när man gör en egen bearnaisesås. Om man letar efter recept på just denna sås på Internet så kommer det upp en rad olika alternativ. I många recept ska man koka ihop lök och kryddor och låta detta reducera, vilket kan kännas lite bökigt.

Jag vill ha ett så enkelt recept som möjligt som är lätt att göra och som går ganska fort. Jag vill kunna göra den här såsen både till vardags och till fest och det behöver inte vara så komplicerat. God är den och funkar till kanon till både kött och kyckling!

Använd riktigt smör så blir den allra bäst.

Krämig bearnaisesås (4 personer)

3 st äggulor

3 msk kallt vatten

0,5-1 msk vitvinsvinäger (beroende på tycke och smak)

0,5 msk finhackade schalottenlök

150 gram smält smör

1 msk torkad dragon

Salt och peppar

Gör såhär;

Smält smöret och låt det svalna något

Separera äggulorna från vitorna och lägg gulorna i en kastrull. (vitorna ska ej användas). Tillsätt vattnet och vispa ihop detta. Rör sedan ner den finhackade löken samt vinäger.

Sätt kastrullen med äggblandingen på spisen. Värm detta försiktigt under omrörning tills du får som en äggkräm. Var noga med att vispa så att det inte blir äggröra. Ta av från värmen när äggblandningen tjocknat.

Nu ska det smälta smöret i. Vispa ner smöret i en tunn stråle tills det är slut vispa hela tiden. Såsen tjocknar allteftersom.

Krydda med drgaon, peppar och salt. Smaka av.

Blanda ägg, vatten, vinäger och lök.

Värm äggblandning under ständig omrörning tills den tjocknat. Ta av från värmen.

Tillsätt smöret droppvis i början och sedan i en tunn stråle. Vispa hela tiden, såsen tjocknar varteftersom smöret tillsätts.

Tillsätt kryddor och smaka av.

Klar att servera!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “Klassisk bearnaisesås med dragon och äkta smör