Marinerad fläskytterfilé med färskpotatis – marinadtips! 1


Igår kväll åt vi en god fläskytterfilé som marinerats större delen av dagen, och till det serverades en stor sallad, färskpotatis samt en hemgjord bearnaisesås. Jag har tidigare lovordat en hemlagad bearnaisesås, och gör det fortfarande. Ett gott recept på såsen hittar du här. Väl värt att prova och rätt fort går det.

När jag ska servera en köttbit eller kycklingfilé väljer jag ofta att göra en marinad som får ge smak åt köttet. Det blir saftigt och gott, och köttet blir kryddat på ett helt annat sätt än om man endast kryddar på utsidan precis inför tillagning. Marinader går förstås att variera i all oändlighet beroende på vad man tycker om för smaker men jag har en favorit-marinad som jag använder till både fläskkött och kyckling.

Den här marinaden är mycket smakrik utan att vara stark, basen är gjord på olja och jag tillsätter bland annat soja, chilisås, honung och lök för att få fram alla smaker. Marinaden är lagom till 800-1000 gram kött. Ändra om som du känner efter tycke och smak, är man ovan vid att marinera får man prova sig fram för att hitta en smakkombination som man tycker om.

En marinerad köttbit är även god till en buffé, kall som varm.

Smakrik marinad med honung, lök och chili

2,5 dl rapsolja

1-2 msk soja

1 msk flytande honung

1 tsk chilisås (beroende på hur stark den är, prova dig fram)

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

Peppar, och ev andra kryddor efter smak

Gör såhär;

Ta fram en bunke och ”klä” med en plastpåse där du blandar marinaden. Häll i olja, honung, soja och chilisås. Tillsätt skivad lök samt skivad vitlök. Krydda med peppar och/eller valfria kryddor. Blanda om marinaden så att allt blandas.

Putsa köttbiten om den behövs och lägg ned i påsen. Pressa ut luft ur påsen och knyt en knut. Massera in marinaden i köttet och låt vila i kylskåp, gärna minst 4-5 timmar. Vänd påsen ett par gånger så att köttet marineras jämnt.

Inför servering skrapas ev marinadrester av lätt (exempelvis löken) och köttet kan sedan grillas, stekas eller tillagas i ugnen.

Blanda alla ingredienser till marinaden i en påse stor nog för att du sedan kan lägga ner köttet.

Låt köttet marinera länge, gärna minst 4-5 timmar.

Grilla, stek eller ugna och servera med valfria tillbehör.

 

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Marinerad fläskytterfilé med färskpotatis – marinadtips!

  • Paki Holvander

    Testade receptet – det mesta var gott men du har glömt att skriva hur mycket vinäger man ska ha! Testade och kom fram till att 1/4 dl vingär var perfekt.
    Må gott
    Paki