Tonfiskburgare i bröd och kripsiga potatisklyftor, samt kall sås 1


Japp, härom kvällen var det dags att äta fisk och jag kände för att testa ett nytt recept. Mitt val blev, efter en snabbkoll i skafferiet, tonfisk på burk och fantasin fick flöda. Utifrån tonfisken skapades en form av tonfiskbiff/burgare med olika kryddor och kokt potatis. Burgarna friterades lätt innan de fick bli genomvarma i ugnen. Till burgarna serverade jag krispiga potatisklyftor samt en god, kall sås.

 

Tonfiskbiffar (ca 4 portioner)

250 gram potatis (skalad, kokt och fint mosad)

2 burkar tonfisk i vatten, ca 350 gram

1 tsk dijonsenap

2 tsk fryst persilja

1 salladslök, eller mindre gul lök

Salt och peppar

Vetemjöl

Ströbröd

2 ägg

3-4 dl rapsolja

 

Gör såhär;

Mosa den kalla, kokta potatisen fint. Tillsätt tonfisken (väl avrunnen) samt persilja, finhackad lök, senap och kryddor. Mjöla händerna, och forma biffar av smeten. Lägg på fat, täck med plastfolie och låt vila i kylen 20-30 minuter.

Häll upp vetemjöl, ströbröd och ägg i separata skålar. Ta ut biffarna och vänd dem först i mjöl, sedan i ägg och därefter i ströbröd. Upprepa tills alla biffar är panerade.

Hetta upp oljan och fritera 2-3 st i taget tills de fått fin färg. Om du gör små biffar kan du låta dem bli genomvarma under friteringen, annars kan de bli varma i ugnen en stund.

 

Potatisklyftorna gjorde jag genom att dela bakpotatisar i lagom bitar, ringlade över olja samt tillsatte lite kryddor. In i ugnen, ca 225 grader i 30-40 minuter.

Den kalla såsen kanon, jag rörde snabbt ihop creme fraiche med hackad röd lök, hackad smörgåsgurka, lite majonnäs och kryddor. Rör rör, och in i kylen.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Tonfiskburgare i bröd och kripsiga potatisklyftor, samt kall sås