Smaskigt baconbröd – storfavorit! 1


Här bjuder jag på ett recept som vi gör ganska ofta här hemma, framförallt om vi ska äta soppa – då har det här brödet en given plats på bordet. Det är en tunnare snurrad brödbit fylld med ost och toppad med en skiva bacon. Degen blandar man enkelt ihop för hand och låter sedan jäsa en stund innan man bakar ut bitarna.

Detta bröd är otroligt smakrikt tack vare både bacon och ost, och det är faktiskt inte alls speciellt svårt att göra. Det är ett recept vi aldrig tröttnar på och det passar fint till många olika rätter. Varje gång jag bjudit på detta har alla bröd gått åt, alla gillar det.

Du kan förstås anpassa brödet beroende på vad du själv tycker om. Kanske vill du använda en stark ost att fylla brödet med, du kan vill använda kalkonbacon istället för vanligt? Ta ut svängarna och experimentera.

Det är en storfavorit helt enkelt! På bilden ovan ser du brödet serverat till en vitlöksdoftande potatis- och löksoppa. Receptet på soppan hittar du här.

Skruvat baconbröd (ca 8-10 st)

1/4 pkt jäst

2 dl vatten, 37 grader

0,5 dl rapsolja

1/2 tsk svartpeppar

1-2 kryddmått salt

6-7 dl vetemjöl

5 dl riven ost, valfri sort

Ca 8-10 baconskivor – en/bröd

Gör såhär;

Sätt ugnen på 225 grader. (200 grader varmluft)

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja samt kryddor. Blanda till sist ner mjölet, arbeta in lite i taget. Arbeta degen för hand ett par minuter och låt sedan jäsa under bakduk i ca 25 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord och dela i 8-10 bitar. Kavla ut varje bit, ca 15×5 cm, och lägg lite ost i mitten av degplattan. Rulla in osten genom att vika över ena kanten och forma till en rulle. Lägg en baconskiva runt varje brödrulle och vrid om. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs ca 20 minuter.

Grädda brödet i ca 20-25 minuter, håll koll på slutet så att de inte blir för mörka.

Blanda ihop degen enligt anvisningar. Kavla ut en degbit och lägg på ost. Vik över ena kanten och rulla ihop. Snurra en bit bacon runt rullen och vrid till.

Låt bröden jäsa på plåt i ca 10 minuter. Grädda i ca 20-25 minuter.

Låt bröden svalna något och servera till en buffé, en god soppa eller annan valfri maträtt, de passar till det mesta : )

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Smaskigt baconbröd – storfavorit!