Krämig potatis- och purjolökssoppa med ost/bacon-bröd 2


 

Ikväll stod det soppa på ”menyn”, närmare bestämt en krämig potatis- och purjolökssoppa med ett gott ost/bacon-bröd. Soppan är mycket enkel att göra och går att anpassa till om man är vegetarian eller ej. Den är även lätt att variera i styrka, och man väljer själv om man vill mixa den slät eller ha lite bitar av potatis och lök i. Man gör helt enkelt det som passar en själv bäst. Soppan passar utmärkt att värma ”dagen efter”.

Servera soppan med ett gott bröd. Idag gjorde jag ett ost/bacon-bröd, receptet kommer.

Potatis- och purjolökssoppa (4-6 portioner)

1 gul lök

2 purjolökar

8-10 potatisar

1 hönsbuljongtärningen (grönsaksbuljong går också bra)

1-2 vitlöksklyftor (öka gärna mängden om du gillar vitlök)

1,5 dl vatten

1 dl grädde

Salt, peppar och valfria kryddor

Smör till stekning

Gör såhär;

Hacka den gula löken, och strimla purjolöken. Fräs detta i smör tills dess att det blir mjukt, utan att det får färg.

Häll på hälften av vattnet (ca 7-8 dl) och lägg i en buljongtärning. Låt detta koka upp.

Medan soppbasen kokar upp skalar du samtliga potatisar, samt skivar dem ganska tunt. Tillsätt detta till soppbasen samt pressa i vitlöksklyftorna. Låt detta koka på svag värme under lock i ca 30-40 minuter, eller tills dess att potatisen mjuknat och börjat koka sönder.

Om du vill ha en slät soppa gör du följande (vill du ha bitar i soppan hoppar du till nästa steg); Ta av kastrullen från plattan. Mixa soppan med en mixerstav slät. Sätt tillbaka kastrullen på plattan.

Häll i resterande vatten samt krydda soppan. (jag använder mig av peppar, salt och en ”vitlöksmix” för att förstärka vitlökssmaken.

Låt soppan koka upp. Tillsätt 1 dl grädde och låt soppan bli varm. Smaka av och servera.

Det är jättegott att servera soppan med lite knaperstekt bacon i bitar som man lägger i sin tallrik. Det ger en god smakbrytning samt ett gott tuggmotstånd.

Förbered grönsakerna innan du börjar med soppan. (eller skala och skiva potatis när soppbasen kokar ihop)

Fräs löken mjuk, tillsätt vatten och buljongtärning.

Tillsätt potatis och pressad vitlök. Låt soppan småkoka under lock ca 30-40 minuter.

Mixa soppan om du vill ha den slät. Tillsätt vatten och grädde, låt den bli varm och smaka av. Servera gärna med knaperstekt bacon samt ett gott bröd.

 

 

 

 

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Krämig potatis- och purjolökssoppa med ost/bacon-bröd