Jag älskar sommaren, och att det finns möjlighet att använda så mycket från naturen när det kommer till matlagning och bakning. Ett stående inslag här hemma varje sommar är att göra saft. Vilken saft det blir kan variera beroende på tillgången av frukt och bär, men eftersom att jag har mycket röda vinbär att använda mig av så brukar det bli lite vinbärssaft.
I år är inget undantag utan vi har redan hunnit med ett par satser med vinbärssaft. Den här gången har jag dock ändrat om receptet lite och numera kommer jag att fortsätta göra röd vinbärssaft med vanilj! Åh, så gott! En perfekt balans mellan den söta vaniljen och de lite syrliga röda vinbären! Passar stor som liten, den är lätt att göra och är en riktig törstsläckare såhär i sommarvärmen.
Om du har vinbär i närheten så måste du testa det här receptet! Förvara flaskorna svalt/kylt eller frys saften så kan du njuta av den länge.
Röd vinbärssaft med mild vanilj
2 liter (ca 1 kg) röda vinbär
8 dl vatten
6 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker med äkta vanilj
1 krm natriumbensoat
Gör såhär;
Bären behöver inte repas, men skölj dem ordentligt. (Se till att få bort eventuella djur, sand, gräs osv)
Lägg bären i en gryta och häll över vattnet. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 10 minuter. Rör om ett par gånger.
Häll upp bärmassan/saften i en silduk och låt självrinna i ca 30 minuter. Pressa inte ut saften, då blir den lätt grumlig.
Häll tillbaka saften i grytan. Tillsätt sockret och rör tills allt blandats. Sjud saften i ca 10 minuter, skumma noga.
Ta upp ca 1 dl av saften och rör i vaniljsocker samt natriumbensoat. Rör sedan ner det i resten av saften.
Häll upp i rena flaskor (fyll så mycket som möjligt) och stäng locket/korken på en gång. Förvara svalt/kylt eller frys.
Hej Hannah!
I dag har jag gjort saft efter ditt recept och jag är helnöjd. Jag ska göra flera satser för jag har mycket bär.
Ha en fortsatt skön sommar.
Kerstin
Pingback: Sötsyrlig vinbärskaka med marängtäcke - Alla goda ting