Blåbär- och hallongrottor – perfekt småkaka till sommarfikan


Tiden går ju så himla fort, jag hinner inte med på dagarna. Kameran är laddad med bilder och recepthögen växer, jag måste verkligen få tid till att uppdatera bloggen här och dela med mig av allt gott som hittas på här hemma just nu. : )

Häromdagen hade jag en liten bakdag och bakade både bröd, småkakor och mjuka kakor. Perfekt att fylla på i frysen såhär i fika-och picknick-tider.

Kakorna i det här receptet är väldigt klassiska, en mördegskaka fylld med sylt – enkelt och gott. Den här gången valde jag att dela upp satsen i två delar, hälften av kakorna fylldes med hallonsylt och resterande fylldes med en blåbärssylt. Lika goda båda två.

Ett tips är att du låter degen vila i minst 30 minuter i kylen, då blir den lättare att hantera och kakorna spricker inte lika lätt.

Hallon- och blåbärsgrottor (ca 25 st)

200 gram smör

5-5,5 dl vetemjöl

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Sylt

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör degen med hjälp av en hushållsassistent eller för hand.  Blanda ihop samtliga ingredienser och arbeta ihop dessa till en slät och hård deg. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.

Dela degen i önskat antal bitar. Forma varje del till en boll och lägg i en form. Gör ett hål med hjälp av ett finger, ett skedskaft eller liknande. Fyll hålet med sylt (gärna en fast variant) och grädda kakorna ca 10-15 minuter i 175 grader.

Arbeta degen slät, låt vila i kyl och rulla sedan till små bollar. Gör ett hål i varje boll.

Fyll kakorna med sylt och grädda i ca 10-15 minuter. De går utmärkt att frysa. Om det blir några kvar… : )

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *