Sötsyrlig vinbärskaka med marängtäcke 2


På somrarna har jag tillgång till en hel del röda vinbär (och en del svarta) och jag brukar göra både saft och gelé varje år. (recept på en god vinbärssaft finns här) Jag tycker som sagt om att ta vara på det som naturen har att erbjuda och testar gärna nya recept.

Jag har faktiskt aldrig provat att baka med vinbär tidigare men har varit nyfiken länge. Vi hade gäster för ett tag sen och då testade jag receptet nedan. En mjuk och saftig kaka med syrliga röda vinbär och ett sött marängtäcke, verkligen jättegod. Vinbären i sig kan ju upplevas lite sura men de kompletterades fint av marängen. Speciellt svår var det inte att göra heller. All kaka gick inte åt vid fikatillfället utan vi har några kakor undanstoppade i frysen, perfekt!

Sötsyrlig vinbärskaka med frasig maräng (1 långpanna)

60 gram riktigt smör

5-5,5 dl vetemjöl

1 msk äkta vaniljsocker

2,5 dl strösocker

2,5 tsk bakpulver

4 st äggulor

2 dl mjölk

2 msk kokande vatten

Till marängtäcket;

3 dl strösocker

4 st äggvitor

3,5 dl röda vinbär

Gör såhär;

Sätt ugnen på ca 180 grader, ca 200 grader om du använder varmluftsugn. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper.

Smält smöret. Koka upp vattnet. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Rör om ordentligt. Separera äggen och tillsätt gulorna i mjölblandningen. Vitorna ska sparas till marängen.

Tillsätt mjölk, det smälta smöret och det kokande vattnet i mjöl/äggsmeten. Rör tills du får en jämn smet. Häll smeten i långpannan. Grädda i ca 15 minuter..

Förbered marängtäcket genom att vispa till ett fast skum. (görs med fördel med hjälpav hushållsassistent/elvisp) Tillsätt sockret i omgångar, vispa hela tiden. Upprepa tills du har en fast och jämn marängsmet. Låt stå en kort stund. Repa och rensa bären. Blanda i vinbären i marängsmeten, vänd ner försiktigt.

Ta ut kakan efter 15 minuter och bred på marängen. Grädda i ytterligare ca 10 minuter, tills kakan känns färdig och marängen börjat få lite färg. Grädda lite längre vid behov men passa noga.

Låt kakan svalna och dela sedan i bitar.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Sötsyrlig vinbärskaka med marängtäcke