LCHF-limpa med ägg, ost och frön 1


Häromdagen sög det till lite i baknerven men eftersom att jag försöker begränsa mig själv och inse att jag inte kan baka kakor och annat sött varje gång jag blir baksugen på fick det bli en limpa den här gången. Efter en titt i kylen så insåg jag att både ost och ägg behövde göras av med och därför blev bakresultatet en limpa i LCHF-stil.

Mycket god blev den och ett bra alternativ om man vill dra ner lite på kolhydraterna.  Limpan fungerar ungefär som en ”filmjölks-limpa”, ingredienserna rörs ihop, smeten hälls i en form och sen sköter den sig själv i ugnen.  Ingen jäsning och ingen knådning, mycket smidigt!

LCHF-limpa med frön, ost och nötter (1 limpa)

4 ägg

1 msk kokosfett

1 dl creme fraiche

3 dl riven ost (jag använde en gouda)

0,5 dl kokosnötsmjöl

1,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

3 dl valfria frön (jag använde 2 dl hela linfrön, 0,5 dl sesamfrön och 0,5 dl solrosfrön)

Gör såhär;

Smält kokosfettet i en kastrull och ställ åt sidan.  Vispa ihop ägg och creme fraiche och tillsätt sedan kokosfettet. Rör om. Riv osten och rör ner den i äggblandningen.

Blanda kokosmjölet tillsammans med bakpulver och salt. Häll i fröerna och blanda ordentligt. Häll i äggblandningen och blanda ihop allt till en jämn smet.

Häll upp smeten i en smord brödform och grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, i ca 200 grader. (om du tycker att bröder blir för mörkt kan du lägga över lite aluminiumfolie de sista 5-10 minuterna)

Låt svalna på galler under bakduk.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “LCHF-limpa med ägg, ost och frön