Snabba filmjölksmuffins – lättbakat bröd till frukost och utflykt


 

Att göra en filmjölkslimpa är ofta väldigt smidigt eftersom att det blir ett gott och saftigt bröd men med ganska minimal arbetsinsats. Att bara röra ihop en smet och grädda i form – det kan inte bli mycket enklare!

Sist jag skulle göra en limpa fick jag ett infall och funderade på hur jag skulle kunna göra små ”filmjölksbullar”. Skivor i all ära men ibland kan det vara gott med en ”bulle”.

Efter en kort fundering bestämde jag mig för att testa att göra filmjölksbullar med hjälp av en muffinsplåt. Det funkade riktigt bra! Gräddningstiden kunde halveras och ut ur ugnen kom rykande färska små bullar. Barnen tyckte att det var jättekul att göra bröd som ser ut som muffins och åt med god aptit.

Jättesmidigt och definitivt något jag kommer att göra igen.

Saftiga filmjölksbullar (ca 12 st)

3 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

1 tsk salt

1,5 tsk bikarbonat

1 dl hela linfrön

1 dl solroskärnor

3 dl filmjölk

1 finriven morot

3 msk ljus sirap

1 dl lingonsylt

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Fördela 12 st muffinsformar i en muffinsplåt, ca 12 st.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de övriga ingredienserna och se till att det blir en jämn smet. Fördela smeten i formarna, fylld till ca 3/4. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Känn med sticka så att de är torra i mitten. (om du tycker att bullarna får för mycket färg kan du lägga över lite folie under den sista tiden eller flytta ner plåten några snäpp i ugnen)

Låt svalna och ät med valfritt pålägg.

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.