Äppelsaft med kanel – en riktig höstsaft! 6


Hej på er här mitt i natten!

När man är småbarnsförälder får man liksom blogga när tillfälle ges, exempelvis kl 2 på natten när man sitter uppe i soffan med genomförkylda barn och tittar på barnprogram…

Äntligen har jag haft några timmar i köket under eftermiddagen där jag kunnat pyssla, efterlängtat! En av de saker jag gjort idag  har varit att koka saft. Inte vilken saft som helst utan en riktig höstsaft, en äppelsaft med smak av kanel! Riktigt gott och inte alls svårt att göra! Nu är det ju verkligen äppelsäsong och så passar det ju utmärkt att kunna göra saft av frukten. Äppelkakor och pajer i all ära men lite variation är ju inte fel!

Jag kommer att göra den här saften flera gånger och kan tänka mig att den säkerligen är god att variera med diverse smaksättningar, exempelvis vanilj, citron eller kanske kardemumma. Testa din fram men använd gärna receptet som en bra grund.

Tänk på att välja äpplen som är mogna så att du inte får en besk smak. Välj gärna en saftig variant så får du ut extra mycket smak.

Receptet ger ca 2 liter färdig saft och du tillsätter vatten efterhand beroende på hur stark/svag du vill ha på den drickfärdiga saften.

Smakrik äppelsaft med kanel

3 kg äpplen
2 st kanelstänger
14 dl vatten
6 dl strösocker
3 krm askorbinsyra

Gör såhär;

Skölj alla äpplen och dela dem i halvor. Lägg äpplen, vatten och kanelstänger i en stor gryta och låt koka upp. Koka på medelvärme under lock, tills dess att äpplena kokat sönder – det tar ca 20 minuter.

Ta av kastrullen från värmen. Sila den varma saften genom en silduk direkt ner i en rostfri kastrull. Låt saften koka upp. Tillsätt sockret och ge ytterligare ett kort uppkok. Ta upp lite av den varma saften i ett glas och rör i askorbinsyran. Rör sedan i detta i resten av den varma saften.

Häll saften på varma och rena flaskor och förslut genast. Låt svalna och förvara sedan svalt.

Skölj och dela äpplena. Lägg äpplen, vatten och kanel i en stor kastrull och låt koka upp.

Låt det hela koka upp och koka sedan på medelvärme tills dess att äpplena börjat koka sönder.

Sila saften och koka upp. Tillsätt sockret och ge ytterligare ett uppkok. Rör ut askorbinsyran i lite av den varma saften, och tillsätt detta sedan till den stora satsen. Häll upp på varma och rena flaskor. Förvara svalt efter att saften svalnat.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 tankar om “Äppelsaft med kanel – en riktig höstsaft!