Söt-syrlig plommonchutney med sting – perfekt till en god köttbit!


Go kväll!

Igår gjorde jag något som jag gärna vill tipsa er om och nu handlar det om plommon. Nu har jag bakat muffins, jag har gjort plommonkräm, marmelad och sylt och nu ville jag, precis som vanligt, testa någonting nytt.

Gårdagens experiment resulterade i en söt-syrlig plommonchutney som jag tror kommer funka jättebra till en god köttbit/kycklingfilé nu under hösten. Den kan serveras varm som kall beroende på tycke och smak. Chutneyn har en lite söt smak tack vare plommonen och det tillsatta sockret och en syrlighet tack vare vinägern. Jag har även valt att smaksätta min chutney med lök, vitlök och chilisås som ger ett härligt sting.

Plommonchutney med sting

1,5 kg plommon

1 dl vatten

2 st citroner

1 kg strösocker

2 st stora gula lökar

4 st vitlöksklyftor

2 dl vinäger (jag använde mig av 1 dl vitvins-vinäger och 1 dl rödvinsvinäger)

0,5 dl gula senapsfrön

1 tsk chilisås

Salt och peppar

Gör såhär;

Skölj plommonen och lägg de hela i en kastrull. Räkna hur många plommon du lagt i så att du kan plocka upp kärnorna senare. Koka upp plommonen tillsammans med 1 dl vatten och låt koka under lock i 20-30 minuter, tills dess att frukten kokat sönder. Ta av från plattan och plocka upp alla kärnor.

Tillsätt alla övriga ingredienser till de sönderkokta plommonen. Hacka löken och vitlöken och blanda ihop allting. Låt koka på svag värme i ca 60 minuter. Smaka av under tiden och tillsätt gärna med kryddor efter hand. Rör om då och då så att inget fastnar i bottnen.

Häll upp chutneyn på varma och rena burkar och förvara mörkt och svalt.

Låt plommonen koka sönder och plocka upp kärnorna.

Tillsätt lök, vitlök, senapsfrön, socker, vinäger och kryddor i plommonen. Låt koka i ca en timme, på svag värme utan lock.

Häll upp chutneyn, som tjocknar en hel del under koktiden, i varma och rena burkar. Förvara mörkt och svalt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *