Underbar kola-paj med hemkokt smörkola och vispad grädde


Hallå hallå!

Dagarna går i ett här men jag tycker att det är dags för ett litet bak-inlägg och nu ska jag bjuda er på ett fantatiskt gott recept! Sist vi hade gäster bjöd jag på denna goda paj, en ljuvlig kolapaj med mördegsliknande botten och en hemkokt smörkola.

Jag brukar alltid koka egen kola till jul och i princip så är det faktiskt just det den här pajen ska fyllas med, en härlig kolafyllning som bryter av till det goda skalet. Så om du gillar smörkola så är jag övertygad om att du kommer att tycka om den här pajen!

Pajen är inte alls speciellt svår att göra, men den behöver ett par timmar i kylen för att sätta sig ordentligt. Genom att själv bestämma koktiden på din kola så avgör du också hur hård kolan i pajen blir. Min kola kokade i ca 15 minuter och det var ganska lagom för min smak. Pajen får gärna stå i rumstemperatur i ca 20 minuter innan servering, då att kolan inte är alldeles för kall/hård vid serveringen.

Servera gärna pajen med vispad grädde, och ringla eventuellt över lite chokladsås. Några bär till kan också vara ett utmärkt tillbehör.

Underbar kolapaj (ca 8 bitar)

Pajdeg;

100 gram rumsvarmt smör

3 dl vetemjöl

1 msk rapsolja, eller annan neutral olja

1 st äggula

3 msk kallt vatten

1,5 msk strösocker

Kola-fyllning;

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl ljus sirap

1-2 tsk vaniljsocker

150 gram rumsvarmt smör

Gör såhär;

Börja med pajskalet. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samtliga ingredienser till pajdegen i en bunke och vispa med elvisp tills det precis blir en deg, den är lite klibbig. Tryck med lätt mjölade händer ut degen i en springform. Nagga med gaffel och grädda i ca 10-12 minuter. Låt skalet svalna helt.

Nu ska kolan kokas ihop. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Rör om ordentligt och låt koka upp, rör om då och då. Efter uppkoket sänder du värmen till ”medelvärme” men kolan ska ändå koka hela tiden. Rör om då och då så att inget bränns fast. Låt kolan koka tills den tjocknat (jag valde att koka min i ca 15 minuter). Dra av kastrullen från plattan och rör i smöret tills du får en slät och jämn smet. Häll smeten i pajskalet och låt stå svalt minst 3-4 timmar.

Servera med grädde, glass och/eller bär.

Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck med lätt mjölade händer ut degen i en pajform.

Koka ihop kolasmeten och rör sedan ner smöret.

Låt pajen stå svalt i 3-4 timmar och servera med valfritt tillbehör.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.