Kokos-mums / hemgjorda gräddbullar – gör egen mums-mums!


God kväll!

Nu är det dags för ett litet bakverk att adderas till receptsamlingen på bloggen. Receptet har blivit en storfavorit hos barnen här hemma, och även för många av oss andra.

Jag minns att jag gjorde dessa godsaker redan när jag var mindre och för några veckor sedan slog det mig att det vore kul att prova igen. Jag rotade fram ett gammalt recept och så var det dags!

Det vi har pysslat med är en form av kokos-mums, hemgjorda gräddbullar, skumbollar eller mums-mums – vad du nu vill kalla det, kärt barn har många namn. : ) Det är alltså en vit fluffig massa doppad i en kakao-kokos-topping som man skär i lagom stora bitar. De går fint att frysa, men går förstås lika bra att äta efter ett par timmar i kylen.

Lätta att göra är de, och ett kul pyssel för såväl stora som små. Och tur är det att de är lätta att göra för den här gången hanns det inte med att ta några steg-för-steg-bilder direkt. Om jag säger att jag bakade tillsammans med en 3,5-åring och en 1,5-åring så kanske du kan ana att jag hade en del annat att hålla koll på… ; )

Nästa gång ska jag prova att smaksätta sötsakerna, och kanske till och med försöka mig på att doppa med i choklad!

Kokos-mums (ca 20 st)

4 1/2 dl strösocker

3/4 dl florsocker

1 äggvita

1 1/2 dl kallt vatten

1 1/2 msk gelatinpulver

1 1/2 dl kokhett vatten

5 dl kokosflingor

0,5-1 dl kakao

Gör såhär;

Lägg strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke. Rör om så att allt blandas ordentligt. Koka upp vattnet och blanda detta tillsammans med gelatinpulvret i en liten bunke.  Tillsätt sedan den varma blandningen till sockermassan. Vispa allting kraftigt i ca 30 minuter, gärna i hushållsassistent men minst med elvisp. Det ska bli en vit, fluffig massa.

Blanda ihop kokosflingor och kakao. Börja med den mindre mängden kakao och smaka dig fram.

Ta fram en form, ca 20×30 cm, och klä den med bakplåtspapper. Lägg lite av kokosblandingen i botten och häll på smeten. Strö över mer kokosblandning så att smeten täcks. Låt stå kallt tills den stelnar, det tar ett par timmar.

Lyft över kakan på en skärbräda och dela i bitar. Ta fram en tallrik och häll på resten av kokosblandningen. Doppa samtliga snittytor så att de täcks av blandningen. Förvara kakorna i kyl eller frys.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vispa ihop smeten enligt anvisningar. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form där du lagt lite kokosblanding i botten. Låt smeten vila i kyl några timmar och ta sedan upp den på en skärbräda. Skär i bitar och doppa snittytorna i den överblivna kokosblandningen. Förvara i kyl eller frys.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *