Sockersöta mini-munkar i munkjärn – experiment i köket! 2


Hej på er!

Igår var maken iväg och handlade lite mat och när jag packade upp en av papperskassarna här hemma fick jag se ett munkjärn som han införskaffat! Jag älskar ju allt som har med kök, mat och bak att göra så jag blev förstås jättesugen på att testa järnet samma dag.

Det är ett munkjärn för minimunkar där man rör ihop en god och enkel smet och sedan gräddas munkarna i järnet i ca 2-3 minuter. Det är alltså ingen frityr inblandat här vilket gör att de inte känns lite onyttiga på något sätt. Jag valde att doppa mina munkar i socker (några doppades i en blandning av kanel och socker) men man kan självfallet använda sig av någon glasyr, smält choklad, hackade nötter osv. När det gäller garnityr är det egentligen bara fantasin som sätter stopp.

Mina första munkar la jag direkt i strösockret men jag tyckte att det fastnade lite dåligt. Vid omgång två doppade jag först munkarna väldigt hastigt i lite lite smält smör och sedan ner i sockret – den här gången gick det betydligt bättre för sockret att fastna på munken. Prova dig fram för att se vad du tycker bäst om

Jag vet förstås att för att göra just dessa munkar så krävs ett järn av något slag och om du inte har ett sådant kanske det här inlägget inte känns så aktuellt, men…. Det är ju snart jul ; )

Här hemma godkändes alla munkar och jag kommer absolut att testa dem igen och då variera toppingen en hel del. Kul! Kanske går det att komma på någon lite ”julig”-variant när vi närmar oss advent… Det tåls att fundera på : )

Mini-munkar i munkjärn (ca 50 st)

4 dl mjöl

1 1/2 –  2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk

1 dl vispgrädde

3 ägg

3 msk rapsolja

Socker och smält smör till doppning

Gör såhär;

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg, olja, mjölk och grädde och vispa ihop till en slät smet. Lägg i en sked smet i varje munkform, se till att det inte rinner över kanten. Stäng locket och grädda i ca 2-3 minuter. Doppa ev i smör och sedan i socker, eller annat valfritt garnityr.

Blanda samman smeten enligt anvisningar.

Grädda munkarna i järnet i ca 2-3 minuter.

Doppa munkarna eventuellt i lite smör och sedan i socker, eller annat garnityr.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Sockersöta mini-munkar i munkjärn – experiment i köket!

    • hannah Inläggsförfattare

      Hej Sabina!

      Det kan tyckas vara en lätt äggsmak på smeten/munkarna.

      Om du tar 2 ägg måste troligtvis resten av receptet justeras något eftersom att äggen binder ihop de torra ingredienserna, så att inte smeten blir för lös eller för tjock.

      Experimentera gärna, jag har dock själv inte provat 🙂