Saftig tigerkaka


Hej på er,

Idag tänkte jag att ni skulle få ett recept på en tigerkaka. När jag ska baka något hyfsat enkelt som tar under timmen att göra och som räcker till relativt många så bakar jag gärna en mjuk kaka av någon sort. En klassisk sockerkaka är aldrig fel men när jag och barnen skulle på utflykt sista svängde jag ihop en tigerkaka och den blev SÅ god!

Kakan är väldigt saftig och känns extra lyxig eftersom att det både är kakao och riven choklad i. Chokladen går bra att utesluta om du skulle vilja det. Känn efter så att kakan är torr innan du tar ut den.

Kakan görs med en grundsmet som du sedan delar på för att få de olika färgerna och smakerna. Kan tyckas krångligt med det är de inte! 🙂

Lycka till med bakningen!

Klassisk tigerkaka

200 gram mjukt smör
2 dl strösocker
3 hela ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
3/4 dl kakao
50 gram mörk choklad, riven

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.
Vispa ihop smör och socker med elvisp så att det blir pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna (ej kakao och riven choklad) i en bunke och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt 1 dl mjölk och vänd ihop till en slät smet. Lägg över drygt 1/3 av smeten i en skål och blanda ner 1/2 dl mjölk, kakao och riven choklad.

Klicka ut hälften av den ljusa smeten i formen och bred ut. Klicka därefter ut kakao smeten, bred ut och klicka över den sista mängden med ljus smet. Jämna till. Använd gärna en gaffel på slutet för att föra ihop smeterna med varandra.  Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna en stund och stjälp sedan upp på ett fat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.