Klassisk knäck – nu är det jul!


Hej hej!

Något som för många hör julen till är knäck, ett sånt där klassiskt julgodis som funnits på diverse gottebord väldigt väldigt länge. Om man håller sig till receptet är knäck egentligen inte speciellt svårt men det gäller att passa noga så att det inte kokar över samt att vara ganska effektiv när smeten ska ner i formarna så att den inte hinner stelna.

Om du vill göra fler knäck än den mängden som är i receptet så ska du inte dubbla receptet rakt av, utan koka istället två satser. Risken är annars att koktiden inte stämmer och att smeten inte gå ihop.

Knäck kan smaksättas med en himla massa saker – nötter, lime, kakao, pepparkakskrydda, mint osv. Prova dig fram! Jag har gjort en klassisk knäck den här gången – en naturell med ”gräddsmak” samt en med sötmandel. Självklart har jag hunnit provsmaka och de blir kanon!

Vissa väljer att använda sig att kulprov för att se om knäcken är klar, jag själv använder mig av en termometer. Jag kokar ibland olika satser med olika hårdhet och då tycker jag att det är lättare att se temperaturen framför sig. Vid 130 grader blir knäcken mycket hård, prova dig fram beroende på vad du tycker är godast.

När det gäller det där med att smeten ska i formarna så kan det lätt bli lite kladdig. Formarna är ganska små, det är lite klibbig smet som ska i och så ska det gå ganska fort. Jag har en kanna i aluminuim, ett 5 dl-mått, som jag använder för att hälla smeten i formarna. Mycket smidigt!

Så, sätt igång och koka knäck!

Knäck (ca 60 st)

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

50 gram smör

1/2 dl hackad sötmandel (dubbla mängden om du vill göra hela satsen med nötter)

Gör såhär;

Förbered gärna en stor bricka osv där du placerar ut knäckformarna så att det är fädrigt när du kommer med den heta smeten sen.

Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Koka upp utan lock och rör om då och då. Sänk därefter värmen och låt knäcksmeten koka på medelvärme tills temperaturen är ca 128-130 grader, rör om då och då så att det inte bränns fast. (du kan använda prova dig fram med kulprov)

Ta av kastrullen från plattan. Om du vll ha någon smaksättning i din knäck så tillsätter du den nu. (jag hällde först upp min naturella knäck och sedan tillsatte jag nötterna). Fördela knäcksmeten i formarna och låt stelna. Förvara i burk med bakplåtspapper mellan varje lager.

Placera ut knäckformarna på en skärbräda.

Blanda grädde, smör, sirap och socker och låt koka upp under omrörning. Koka sedan på medelvärme till önskad teperatur.

Ta av kastrullen från plattan när smeten kokat färdigt och rör i eventuell smaksättning. Fördela smeten i knäckformar.

Låt knäcken stelna och förvara i burk med bakplåtspapper mellan varje lager.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *