Enkla, knapriga havreflarn – smaksätt som du vill! Gör egna knäckflarn! 1


Hejsan!

Hoppas att ni alla har en fin lördag! Här har vi hunnit med en promenad och nu väntar en eftermiddag med lek, plock och senare ikväll – Melodifestivalen! Barnen valde att skippa lördagsgodis i affären idag och köpte istället varsin tidning och imorgon kommer jag tipsa dig om lite nyttigt ”snacks”, vi kommer provsmaka ikväll så utlåtande kommer!

Nyttigt är väl kanske inte dessa havreflarn jag nu bloggar om, men nån gång ibland kan man förstås unna sig en kaka – det dör man inte av. Dessa havreflarn rullade jag till rullar och serverade till en pannacotta, men de går lika fint att äta tunna och platta som de är.

Havreflarnen kan du variera väldigt mycket. Delar av flarnen kan doppas i choklad, du kan göra en smörkräm och lägga mellan flarn, du kan smaksätta smeten osv. Om du vill smaksätta smeten blandar du ner kryddan i de torra ingredienserna – kanske en tesked av malen ingefära, vaniljsocker eller kardemumma skulle kunna passa dig?

Här får du mitt grundrecept, gör lite vad som passar dig : )

Knapriga havreflarn (ca 15 st)

75 gram riktigt smör
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 msk mjölk
1,5 msk ljus sirap
1/4 tesked bakpulver

Gör såhär;

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. (175 grader om du använder varmluft)
Smält smöret, använd en ganska rymlig kastrull – du gör hela smeten i denna kastrull.
Ta kastrullen från plattan och blanda ner havregryn, socker, mjölk, bakpulver, mjölk och sirap till en jämn smet.
Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut smeten. Flarnen flyter ut ganska mycket, så se till att du har mellanrum mellan kakaorna – ca 5 st/plåt brukar var lagom. Varje klick motsvarar ungefär en matsked.
Grädda flarnen i ca 5 minuter, mitt i ugnen. Låt de svalna några minuter på plåten innan du flyttar över dem till ett galler.
Om kakorna ska vara platta låter du dem svalna helt men om du t ex vill rulla dem gör du det medan de fortfarande är ganska varma. Du kan även lägga dem över ett glas eller liknande för att skapa en korg att lägga godsaker i.

Smält smöret och rör sedan ner resterande ingredienser.

Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda flarnen tills de fått din färg, ca 6-8 minuter. Låt de vara platta eller forma dem enligt önskemål.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Enkla, knapriga havreflarn – smaksätt som du vill! Gör egna knäckflarn!