Jordgubb- och flädermousse med knäckflarn – somrig efterrätt!


IMG_1897

Hej på er!

Ikväll har jag en riktig ”köks-kväll”. Är inte speciellt trött men har en massa att ta tag i inför midsommar så jag tänkte passa på att börja ikväll när resten av familjen lagt sig. Tur att matlagning och bakning är avkoppling. : ) Imorgon ska maken ha med sig fika till jobbet och självfallet ställer jag mer än gärna upp och bakar. Vad det blir som åker med i ”fikakorgen” får ni se en annan dag.

Nu ska jag dela med mig av ett recept på något annat sött och gott, nämligen en riktigt somrig dessert som vi provade för ett par helgen sedan. Just nu fullkomligt blomstrar det i naturen och några av mina ”bakfavoriter” just nu är jordgubbar och fläder. Att göra flädersaft är ett stående inslag varje sommar och jordgubbar köps hem lite var och varann dag under sommarmånaderna.

Den här goda desserten innehåller både fläder och jordgubbar och det är en härligt krämig mousse med lagom söt och frisk smak. Jag bakade ett knäckflarn till, men det gör man förstås som man själv vill. Jag tycker att det ger ett gott tuggmotstånd till den lena moussen och en härligt knäckig smak. Här hittar du receptet på dem.

Om du önskar en fastare mousse kan du ge den lite extra stabilitet genom att addera ett gelatinblad.

Nu får jag snart ta i bakverken här så vi kör igång med receptet på en gång.

Jordgubb- och flädermousse (4-6 personer)

200 gram jordgubbar, mixade
1 dl koncentrerad flädersaft
3 dl vispgrädde
1,5 dl matyoghurt

Gör såhär;

Skölj jordgubbarna och mixa dem ganska slätt med en stavmixer.

Vispa varsamt ner saft och yoghurt i jordgubbsmixen. Vispa grädden luftig och fluffig, dock ej får hårt – då blir moussen lätt gryning. Vänd försiktigt ner jordgubbsblandningen i den vispade grädden.

Vänd runt till du har en slät mousse. Låt stå i kyl i minst 1-2 timmar före servering.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.