Tjong – hemgjorda gräddkarameller 1


IMG_1764

Hej på er allihop,

Gillar du att göra eget godis till jul? Om du vill avancera från tidigare års knäck, mozartkulor och annat så kan detta receptet var något att prova!

Att koka sina egna karameller är jätteroligt men tar lite tid och är klurigt ibland. Receptet nedan ger supergoda gräddkarameller! De blir blanka på ytan och kan klibba ihop sig lite så om du vill förvara dem smidigt utan att de blir en stor klump för att det bra att pudra dem med florsocker.

Några tips inför att koka karameller:

* Se till att vara två i köket. Det är lite väntan när smeten kokar upp men sen är det bra med snabba händer så att man hinner klippa karamellerna innan allt stelnar

* Ha en stor marmorskiva eller liknande att hälla ut smeten på. Jag hade en stooooor plåtbricka som jag oljade in. Ej plast!

* Smeten är VARM! Detta är inget för småbarn, eller något man provsmakar under tiden

Tjong

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
3 dl strösocker
Neutral olja

Gör såhär;

Blanda alla ingredienser i en hög kastrull. Använd en hushållstermometer, allt ska koka till ca 150 grader. Undvik att röra för mycket i blandningen, vicka istället lite på kastrullen. Häll upp karamellsmeten på oljat underlag.

Låt smeten stelna till och vik den sedan ett par gånger. Det är varmt, men när du kan ta i smeten så arbeta den genom att dra i den så att det kommer in luft. Det är lite trixigt första gången men det kommer! Färgen ska bli ljus så dra på. Forma till smala längder och klipp i önskade bitar. Låt svalna helt. Förvara torrt och svalt, pudra dem gärna med florsocker.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Tjong – hemgjorda gräddkarameller

  • Caroline

    Åå gräddtjong! Det var mitt favoritjulgodis när jag var liten. Men efter några år av värkande armar dragandes i den där smeten och brännmärken lite överallt slapp min kära mor göra den något mer, och jag har inte tagit upp den traditionen, än i alla fall 🙂