Hemgjort knäckebröd med honung, fänkål och dillfrön – väl värt pysslet!


Hej hej!

Igår bakade jag knäckebröd! Lite pyssel är det förstås med det men jag är väldigt nöjd med slutresultatet så jag tycker att det var värt det!  Det är egentligen inte speciellt svårt men det kräver lite tid och plats i köket. Kakorna ska kavlas ut tunt och sedan gräddas de på en förvärmd plåt i ugnen.

De knäckebröd jag bakat den här gången är smaksatta med bland annat flytande honung, dillfrön och fänkål. Tillsammans med olika mjölsorter fick jag fram ett hårt bröd med mycket smak och jag tror att de kommer att passa perfekt med en god ost. De får definitivt en plats på årets julbord här hemma.

Tänk på att kavla dem tunna, så att de blir riktigt knapriga.

(Du kommer väl föresten ihåg att ”Alla goda ting” numera även finns på Facebook? Gilla bloggen på www.facebook.se/allagodating så får du automatiskt uppdateringar om när det kommit nya inlägg här)

Knaprigt knäckebröd med honung, dillfrön och fänkål (12 kakor)

50 gram färsk jäst
2 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk hela dillfrön
1 msk hel fänkål
1 msk hel anis
2 msk flytande honung
2 tsk salt
1 1/2 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl mörkt lantbrödsmjöl
3 dl rågsikt
1 dl vetemjöl

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Värm vatten, olja och kryddorna till 37 grader. Lös jästen med hjälp av vätskan i bunken. Tillsätt därefter salt, honung och de olika mjölsorterna. Arbeta degen, för hand eller i maskin, tills den släpper bunkens kanter.

Sätt ugnen på 225 grader. Ställ samtidigt in en plåt i ugnen så att den blir riktigt varm.

Ta upp degen på mjölat bakbord (den ska inte jäsa) och dela den i 12 bitar. Kavla ut bitarna med kruskavel till runda tunna kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg kakorna en och en på skärbrädor/plåtar/brickor osv tills det är dags för dem att åka in i ugnen. (det handlar mest om”förvaring”, du gräddar dem sedan på den varma plåten som redan står i ugnen)

Lägg två kakor åt gången på den förvärmda plåten och grädda i ca 5 minuter. Om du vill kan du efter detta vända på dem och grädda 1-2 minuter till för att få färg även på andra sidan. Låt svalna på galler.

Blanda ihop degen enligt anvisningar och ta upp den på mjölat bakbord.

Dela degen i 12 bitar och kavla ut till tunna kakor.

Låt kakorna svalna på galler.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.