Snabbt knäck-bräck med cashewnötter och apelsin – smaskigt julgodis!


God morgon!

Såhär på morgonkvisten tänkte jag slänga in ett litet inlägg om en supergott julgodis, som går väldigt snabbt att göra. Nu är det inte många dagar kvar till julafton och de flesta av oss har en hel del saker vi vill hinna med. Som ni säkerligen redan förstått är julgodis något som jag alltid gör, men ibland är det svårt att få tiden att räcka till – det är helt enkelt så mycket man vill hinna med…

Det här godiset vill jag dock påstå att de flesta av oss hinner med. Det är en hård, ljus knäck som smaksatts med rivet apelsinskal och hackade naturella cashewnötter – en fantastiskt god kombination och knäcken är riktigt hård och knaprig. Istället för att knäcksmeten ska fördelas i pytteformar har jag hällt den i en bakplåtspappersklädd form så att det blir som ett knäckbräck. Jättegott, och så sparar det en hel del tid – inget kladd med varm smet som ska i formarna och ingen smet som ska koka länge.

Den här knäcken innehåller ingen grädde, vilket gör att smeten kokar ihop på nolltid. Efter att smeten kokat upp tar det vara ca 5 minuter innan den redan är uppe i över 130 grader – så passa noga! Jag kokade min smet till ca 135 grader och då blev den riktigt hård. Känn efter vad du själv tycker känns bäst, men som sagt – fort går det så lämna inte smeten obevakad. (men det gör ni väl aldrig när ni kokar knäck eller kola?)

Testa nu detta! Jag har redan delat ut lite smakprov till vänner och bekanta och knäckbräcket har fått mycket väl godkänt! ; )

Knäckbräck med apelsin och cashewnötter

1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
50 gram smör
70 gram hackade naturella cashewnötter
Rivet skal från 1 1/2 apelsin

Gör såhär;

Blanda socker, sirap och smör i en kastrull. Låt detta koka upp under omrörning och låt koka till ca 130-135 grader, det går på bara ett par minuter.

Ta av kastrullen från plattan och rör ner hackade nötter och apelsinskal. Rör om ordentligt.

Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd plåt. Låt stelna och bryt i bitar.

Blanda ihop smör, socker och sirap och låt koka till ca 130-135 grader. Ta av från plattan och rör ner nötter och apelsinskal.

Häll upp i form. Låt stelna och bryt i bitar.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *