Knapriga biscotti med mandel, choklad och clementin – supergoda!


Hej på er!

Har du bakat biscotti någon gång? Ätit det har du kanske gjort i alla fall? Jag tycker att det kan var himla gott med en knaprig biscotti till en god kopp te – fikabröd behöver inte alltid vara avancerat. Biscotti liknar en skorpa men den är ofta smaksatt- kanske med saffran, choklad eller någon god nöt.

Förra året bakade jag fantastiska saffrans-biscottis, men i år tänkte jag att det kunde vara dags för en ny variant. ”Årets” biscotti blev med smak av mandel, choklad och clementin och jag måste säga att det var en höjdarkombination! Mandeln gav ett härligt knaprigt tuggmotstånd, chokladen gav en djupare smak och clementinen tillförde en friskhet som gjorde biscottin söt men ändå fräsch.

Detta är perfekt att bjuda på till de som kanske inte är så förtjusta i ”avancerade” bakverk med grädde, jättemycket socker osv – man kommer långt med en hemgjord biscotti! : )

Jag gjorde halva satsen utan choklad och då med bara mandel, medan den andra halvan fick innehålla alltihop.

Knapriga biscotti med clementin och mandel (ca 40-50 st)

100 gram smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 dl brunt farin socker
2 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 gram sötmandel (behöver ej vara skållad)
3-4 clementiner (beroende på storlek)
100 gram mörk choklad
Råsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Se till att smöret är rumsvarmt, eller värm det i micron ett par sekunder så att det mjuknar lite. Rör smöret och sockret poröst och tillsätt äggen, ett i taget.

Blanda alla torra ingredienser (utom nötter och choklad) så att allt blandas. Tillsätt mjölblandningen till sockersmeten och arbeta runt så att allt blandas. Riv clementinerna fint på ett rivjärn och tillsätt i degen. Tillsätt nötterna och arbeta in i degen. (om du vill göra hälften med choklad delar du smeten här och tillsätter grovhackad choklad som också arbetas in i degen)

Dela degen i fyra bitar och rulla ut till en rulle, ungefär lika lång som plåten – ca 2-3 cm tjock. Platta till den försiktigt och strö över råsocker. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och grädda i ca 10 minuter till.

Ta ut plåten och dela längderna i ca 2 cm breda bitar. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och låt de torka. Känn efter då och då. Låt kallna på galler.

Rör sockret och smöret pösigt. Tillsätt därefter  äggen ett i taget.

Blanda ihop de torra ingredienserna, tillsätt till sockersmeten och arbeta in nötter, clementin och choklad.

Dela degen i fyra bitar, rulla till rulle, platta till och strö över råsocker.

Grädda biscottisen i ugnen och låt de sedan torka.

Förvara biscottisen torrt.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.