Frasig tartlette med apelsintryffelkräm och snabbkanderade apelsinskal!


IMG_9846

Hej på er allihop!

Ursäkta för den lite dåliga uppdateringen under de senaste dagarna, jag är inne i en tenta/inlämningsperiod med skolan nu och har massor att göra! Ska strax skriva vidare på ett arbete men vill hoppa in och säga hej till er och dela med mig av ett recept på en kanongod liten dessert vi åt ikväll!

För min del får desserter gärna vara ganska små och med mycket smak och här har det verkligen träffat rätt! Dessa små pajer/tartletter har jag gjort i ”mandelmusselformar” så de är rätt små. De är fyllda med en tryffelkräm där jag använt en apelsinchoklad (man kan förstås ha naturell eller man annan smak om man så önskar) och så toppade jag med vispad grädde och hemgjorda, kanderade apelsinskal.

Desserten må se lite pillig ut men den är faktiskt väldigt enkel att göra! Pajskalen kan förberedas i god tid om de förvaras lufttätt och chokladtryffeln ska ligga i formen någon timme eller två så den här desserten mår bara bra av att stå färdig i kylen när gästerna kommer. Apelsinskalen fixas på ett tjillevipp (det tror jag inte att jag sagt på flera år ; ) )!

Vi hörs i helgen igen!

Tartlette med chokladtryffelkräm (6 st små)

50 gram smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 msk strösocker
1 äggula

75 gram choklad (naturell eller med smak)
0,75 dl vispgrädde
1,5 tsk florsocker

1 apelsin
0,5 dl kallt vatten
0,75 dl strösocker
Ev strösocker att strö över

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en bunke och tillsätt kallt, tärnat smör. Nyp ihop till en smulig deg och tillsätt äggulan. Arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut den i de små formarna, de behöver inte smörjas innan. Sätt dem på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 8-12 minuter, håll lite koll – det kan variera från ugn till ugn.

Låt degen vara kvar i formen någon minut och vänd dem därefter försiktigt upp och ner. Låt svalna.

Koka upp grädden och tillsätt finhackad choklad. Rör om till en slät kräm och tillsätt florsockret. Blanda samman till en kräm och sätt in i kylen ca 10 minuter.

Ta ut tryffelkrämen ur kylen och fyll formarna med den. Sätt tillbaka in i kylen och låt stå till servering. Tryffelkrämen kan kännas något hård efter ett par timmar i kyl men efter 5-10 minuter i rumstemperatur är den finfin igen.

Skala av tunna bitar av en tvättad apelsin, det går fint med en potatisskalare. Undvik att få med mycket av det vita. Strimla skalet fint. Blanda socker och vatten i en liten kastrull och låt koka upp. Lägg ner apelsinskalen och koka 3-4 minuter. Lägg över på hushållspapper för att torka. Strö gärna över lite strösocker, det är både fint och gott! Servera tillsammans med tartletten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *