Saftig tigerkaka med touch av apelsin!


IMG_7417

Hej på er!

Här är det grått och regnigt, rätt mysigt. Barnen är hemma den här veckan då alla är lite småfebriga, men det är fullt upp ändå!

Igår önskade min stora tjej att vi skulle baka något och jag brukar inte vara sen att hänga på. : ) Vi bakade en liten sats kanelbullar, aldrig fel, och sen blev det den här mjuka kakan som jag ska ge er receptet på nu.

Jag själv tycker att en vanlig klassisk sockerkaka kan vara riktigt gott ibland, men jag vet också att många tycker att det är lite tråkigt. Då är den här varianten en bra grej att prova! Tigerkakan som den kallas är en sockerkaka med inslag av kakao i, jag tillsatte även lite apelsin – men det är förstås helt valfritt.

Beroende på hur man rör ner kakaosmeten i kakan får det färdiga resultatet olika utseende från gång till gång och det är lite roligt. Överarbeta inte smeten och vänd om och behåll luft så får du en saftig kaka.

Gott gott!

Klassisk tigerkaka (en kaka)

200 gram mjukt smör
2 dl strösocker
3 hela ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Saft från 1/2 apelsin (vill du ha mycket smak kan du även tillsätta fint rivet skal)
1 dl grädde
1/2 dl mjölk
3/4 dl kakao

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.
Vispa ihop smör och socker med elvisp så att det blir pösigt. Rör ner äggen ett i taget och tillsätt sedan apelsinsaft. (och ev skal) Blanda de torra ingredienserna (ej kakao) i en bunke och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt vätska och vänd ihop till en slät smet. Klicka ut drygt hälften av smeten i formen. Blanda ner kakao i resterande smet och klicka sedan denna över den ljusa smeten. Använd gärna en gaffel på slutet för att föra ihop smeterna med varandra.
Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *