Söta påskcupcakes – citronmuffins med vit chokladfrosting och fågelbo i nougat!


Hallojsan på er!

Ja, här hemma grejas det för fullt inför påsken och idag gjorde jag ett sats med cupcakes som jag tänkte kunde vara trevliga såhär i påsktid. Visst blev de rätt söta?

Dessa cupcakes är smaksatta med frisk citron och så är de toppade med en härlig frosting med vit choklad. Lite extra dekor behövs självklart såhär inför högtiden som kommer så visst passar det väl bra med en grön ”gräsmatta” och därpå ett fågelbo med färgglada ägg? : )

Det tar förvisso en stund med dessa cupcakes när man ska dekorera och fixa, men det är väldigt roligt! De smakar underbart och är väldigt fina att titta på.

Bakar du något till påsk? Jag har en hel massa planer, så vi får väl se vad jag hinner med. : )

Jag kommer senare att göra ett separat inlägg för den frosting jag använt där jag lägger upp steg-för-steg-bilder men den är så enkel att göra så i detta inlägg räcker det med ingredienser och en liten beskrivning med hur du gör.

Citroncupcakes med vit chokladfrosting (12 st)

Muffins;

150 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 tsk färskpressad citronsaft (och ev rivet skal av 1/2 citron)
0,75 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Frosting;

100 gram vit choklad
150 gram mjukt smör
150 gram philadelphiaost
250 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker

Dekoration;

Kokos
Grön karamellfärg
100 gram nougat
Godisägg av valfri sort

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt. (bakar du utan muffinsplåt då placerar du dubbla formar på en vanlig plåt)

Vispa det rumsvarma (mjuka) smöret tillsammans med socker, det ska bli pösigt. Rör ner äggen ett i taget.
Rör ner färskpressad citron och mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och rör om. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Smeten blir ganska fast.
Klicka ner smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen i ca 15-20. Känn med en sticka, muffinsen ska vara torr.
Låt muffinsen svalna helt innan du lägger på frostingen.

Gör frostingen; Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt. Dela chokladen i mindre bitar och smält den i vattenbad, låt den därefter svalna något.
Vispa smöret riktigt krämigt. Tillsätt den smälta chokladen och vispa vidare. Blanda florsocker och vaniljsocker och sikta ner det i smör- och chokladblandningen. Rör om och tillsätt osten. Vispa nu alltihop tills du får en len och luftig frosting.

Dekorering; Färga kokosen genom att blanda kokosflingorna med grön färg. Skär nougaten i tunna stänger. Bred på frostingen på muffinsen och doppa dem försiktigt i kokosen så att allting täcks. Lägg försiktigt på nougatstänger och modellera ihop till en fågelbo. Dekorera med godisägg.

Blanda ihop smeten till muffinsen enligt anvisningar och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Blanda ihop frostingen med elvisp och bred den över muffinsen. Här behövs egentligen ingen sprits eftersom att frostingen ändå plattas till lite när du doppar den i kokos.

Färga kokosflingorna enligt önskemål och doppa muffinsen däri. Skär nougaten i smala strimlor och fördela dem på muffinsen som ett litet fågelbo. Toppa med valfria godisägg.


 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.