Kärleksmums/moccarutor/snoddas – kärt barn har många namn!


Hej på er!

Jag har haft fullt upp hela veckan! Idag har jag varit i Stockholm hela dagen och har precis satt mig för att pusta lite i soffan… Jag skulle ha bloggat en hel massa på tåget till/från Stockholm men uppkopplingen var usel och ja… Det blev inte mycket av det : ) Slinker inom med ett litet recept här ikväll i alla fall, så blir det bättre uppdatering under helgen! Häng på!

I onsdags fyllde sonen hos oss 2 år och på söndag är det äldsta dotters tur att fylla år (4) så imorgon lördag blir det lite kalas! Och vad är då kalas utan bakverk? Eftersom att jag varit hemifrån hela dagen idag så hinner jag inte riktigt göra någon stor tårta men vi har hunnit baka en massa annat smaskigt under veckan.

Först vill jag tipsa sig om dessa läckerheter! Man brukar säga att ”kärt barn har många namn”, och den här kakan brukar kallas både snoddas och mockarutor men vanligast är nog kärleksmums. Det är en saftig mjuk kaka med  härlig chokladsmak och den toppas med en mumsig glasyr, senare dekorerad med exempelvis kokosflingor eller strössel.

I glasyren har jag använt kaffe som vätska. Jag är egentligen inte så förtjust i kaffe, varken som dryck eller i bakverk men här använder jag mig av svagt kaffe och det ger en väldigt mild och god smak som kompletterar chokladen väldigt bra. Är du förtjust i kaffe kan du använda dig  av starkare kaffe. Det går också bra att använda vatten om du vill skippa kaffet helt.

Kakan bakar du enkelt i långpanna och när den svalnat brer du på din glasyr och så toppar du kakan med vad du själv vill – kokosflingor, strössel eller exempelvis hackade nötter.

Kakan går fint att frysa.

Kärleksmums/snoddas/moccarutor (ca 20-25 st)

150 gram smör
3 st ägg
2,5 dl strösocker
0,5 dl olja (välj en utan smak ex raps eller solros)
0,5 dl mjölk
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Glasyr;

75 gram smör
0,75 dl kaffe (eller vatten)
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
6 dl florsocker

Garnering;

2 dl kokosflingor/strössel/nötter osv

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en långpanna (ca 24×30 cm) och bröa med ströbröd.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt olja, mjölk och det smält smöret och vänd runt. Sikta ner kakaon och vänd runt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta även ner detta i smeten. Vänd runt så att du behåller luften i smeten.
Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Det varierar från ugn till ugn så känn efter med sticka så att kakan är torr.
Låt kakan svalna innan du lägger på glasyren.

Glasyren gör du enkelt på följande sätt. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kakao, kaffe, vaniljsocker och florsocker. Rör om till en jämn smet och tillsätt mer florsocker och du vill ha en fastare glasyr. Bred på glasyren på kakan och toppa med exempelvis kokosflingor eller strössel. Skär i bitar och förvara svalt.

Blanda ihop smeten enligt anvisningar och häll den i en smord ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Blanda ihop glasyren och bred den över kakan. Toppa med koksflingor eller strössel.

Skär upp kakan i rutor och förvara den svalt, eller frys in den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.