Baconlindad, sweet chili-fylld kycklingfilé med krämig fänkålsgratäng


Go morgon!

Iförrgår blev det lite tidsbrist här hemna så måndagens middag hamnade på gårdagens meny, inget ont om det alls! Igår hade jag mer tid till matlagning så det serverades baconlindade kycklingfileér fyllda med sweet chili-smaksatt färskost samt en krämig fänkålsgratäng. Riktigt gott blev det! Barnen höll på att somna medans jag lagade middag så jag gjorde inget annat tillbehör än gratängen men när det väl var matdags var de fortfarande vakna och åt bra av såväl gratäng som kyckling. Jag trodde kanske att de skulle rata fänkålsgratängen men icke : )

Att baconlinda fileérna är inte alls svårt men det ger en härlig smak! Att fylla dem ger i sin tur ytterligare en smak – ett perfekt sätt att använda sig av om man inte hinner marinera fileérna. Smaken på färskost kan du bestämma själv. Vanligtvis har jag alltid en förpackning med vitlökssmak hemma men inte den här gånger. Sweet chili funkade fint!

Fänkålsgratängen är verkligen superenkel och klarar sig själv i ugnen. Smidigt!

Både kycklingen och gratängen funkar även fint om man äter LCHF-kost.

Baconlindade och fyllda kycklingfileér (4 personer)

4 kycklingfileér
12-16 skivor bacon
200 gram färskost med valfri smak
Peppar

Fänkålsgratäng (4 personer)

500 gram fänkål
2 vitölksklyftor
3-4 dl grädde
Salt och peppar
150 gram riven ost

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. (200 grader om du inte använder varmluft)

Börja med gratängen. Skär bort bottnen på fänkålen och den översta delen, ungefär där det börjar bli grönt. Skiva den i mindre bitar, ca 0,5 cm tjocka, och lägg i en bunke. Häll på grädde och hackad vitlök. Krydda med salt och peppar och blanda om. Häll ner blandningen i en ugnsform och strö över osten. Sätt in i ugnen och låt stå inne i ca 45 minuter, tills fänkålen känns färdig samt att gratängen fått fin färg.

Skär ett snitt i varje kycklingfilé och fyll med cirka 50 gram färskost. Linda 3-4 baconskivor runt varje kycklingfilé. Stek fileérna i smör ett par minuter på varje sida och låt sedan de stekas klart i ugnen i ca 20 minuter.

Servera kyckling och gratäng tillsammans med exempelvis bearnaisesås och en god sallad.

Skär fänkålen i mindre bitar och blanda med grädde, vitlök och kryddor. Häll i ugnsform och toppa med riven ost. Gratinera i ca 45 minuter.

Baconlinda fileérna, stek dem ett par minuter och låt de sedan stekas klart i ugnen i ca 20 minuter.

Servera kyckling och gratäng tillsammans med en god sås och gärna en sallad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.