Hej på er,
Ikväll blir det ett litet baktips till er allihop! Något klassiskt och riktigt gott, ett bakverk som går att variera väldigt mycket och som går att göra året om! Enkelt, gott och med en klick vaniljsås eller glass?
Smulpaj förstås! Makens favorit är en klassisk äppelpaj med härligt kaneldoftande äpplen, men ibland varierar vi med blåbär, hallon eller rabarber som fyllning. Jordgubbar är också gott! Och krusbär. Och vinbär… Ja, du märker att det går att variera väldigt mycket! : )
Jag gjorde en egen vaniljsås idag, en kallrörd sådan – supergott! Det är så otroligt mycket tillsatser i de färdiga varianterna så här gör jag mer än gärna en egen version. Kika här så hittar du ett jättebra recept.
Nedan hittar du mitt recept på den klassiska smulpajsdegen och hur jag smaksatte mina äpplen, variera fyllningen efter vad du själv tycker om. Smaksätt med kanel, vanilj eller kanske kardemumma? Prova dig fram och smaka dig igenom olika kombinationer : )
Klassisk smulpaj (1 form)
200 gram smör
4-5 dl vetemjöl
4 msk strösocker
Ca 500 gram fyllning (exempelvis äpplen, blåbär eller hallon)
2-3 tsk kanel
3 msk strösocker
Gör såhär;
Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop smuldegen genom att blanda smör, socker och mjöl i en bunke. Det ska bli en smulig massa.
Skala äpplena och skär dem i tunnare klyftor. Blanda med socker och kanel.
Smörj en ugnsfast form med smör. Häll i äpplena och fördela smuldegen ovanpå.
Grädda smulpajen i ca 20-25 minuter, mitt i ugnen. Låt pajen svalna något och servera med vaniljsås eller glass.
Skala och klyfta äpplena. Blanda klyftorna och lägg över i en smord ugnsform.
Nyp ihop smuldegen och lägg den över äpplena i formen.
Grädda pajen i ca 20-25 minuter. Låt svalna något och servera med glass eller vaniljsås.
Pingback: Enkel äppelpaj med nöttäcke | Alla goda ting