Saftig limpa med morot, graham och havre – härligt matbröd! 4


God morgon på er!

Det sägs att det ska bli oväder i Skåne idag men jag vet inte riktigt om jag tror att det blir så… Det kommer förvisso lite pudersnö ner från himlen och det blåser lite mer än vanligt men mer än så är det inte. En dag att spendera inomhus dock blir det nog och då passar det ju väldigt fint att blogga lite!

Igår bakade jag bröd här hemma och jag kände att det faktiskt var ett tag sen och att jag saknat det. Igår blev det två härliga, saftiga limpor som kommer passa perfekt till både frukost, mellanmål och som tillbehör till en middag.

Det är sällan jag håller mig till recept (som vanligt) när jag bakar bröd så gårdagens bak blev lite experiment utifrån vad jag hade hemma och det blev riktigt lyckat! Limporna blev väldigt saftiga och mycket smakrika. Jag rev ner lite morötter i degen och så använde jag mig av lite olika mjölsorter, det brukar alltid ge fint resultat.

Du kan anpassa brödet efter dina egna önskemål. Lägg gärna i en deciliter med frön, eller tillsätt någon matsked med färdigblandad brödkrydda. Brödet kan också bakas ut till bullar men då måste du anpassa tiden i ugnen efter hur stora bröd du gjort.

Nedan följer ett kanonbra basrecept, behåll det som det är eller tillsätt något eget! : )

Saftig morotslimpa med havre och graham (2 limpor)

50 gram jäst
6 dl vatten
2 st fint rivna morötter
1 dl rapsolja
0,5 dl brödsirap
1 tsk salt
2 dl havregryn
3 dl grahamsmjöl
9-10 dl vetemjöl special (eller vanligt)
Valfria frön

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 37 grader. Tillsätt vattnet i jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt sirap, olja, salt, morötter och evnetuellt frön till degvätskan och rör om. Arbeta in havregryn, grahamsmjöl och va 5 dl av vetemjölet. Arbeta in det sista av mjölet efterhand tills du får en smidig deg, ta inte för mycket mjöl. Spara gärna någon deciliter till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ett par minuter. Dela den i två delar och forma till limpor. Lägg dessa på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt nu ugnen på 250 grader.

Pensla bröden med vatten innan gräddning och du kan också strö över lite frön om du så önskar. Gör ett par snitt i limporna med en vass kniv.

Grädda bröden näst längst ner i ugnen. Sätt in dem och sänk omgående värmen till 200 grader. Grädda i ca 25-30 minuter.

Lös jästen i degvätskan och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta in mjölet tills du får en smidig deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till två limpor. Låt dessa jäsa på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda bröden i ca 30 minuter och låt de svalna på galler.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Saftig limpa med morot, graham och havre – härligt matbröd!