Solgul apelsinsaft med mycket smak!


Hej på er!

Igår var jag iväg med barnen hela dagen så jag hann varken blogga eller stå i köket men det har jag tagit igen idag. : )

Barnen har lekt och jag har hunnit pyssla med lite blandat, och sedan har de agerat smakpanel – det brukar de inte ha något emot. Dagens första test i köket kom jag att tänka på när jag ”inventerade” kylen igår. Jag hade en hel del apelsiner hemma som förvisso såg fina ut, men de kändes lite ”för mjuka” för att äta som de är. Efter lite funderande fram och tillbaka kom jag på att man ju faktiskt kan koka saft såhär mitt i mars – och mitt val föll på att göra apelsinsaft.

Detta är en saft med härlig färg och otroligt mycket smak, inte alls som de färdiga varianterna man köper i affären. Denna smakar verkligen som apelsin ska! Inte alls svår att göra, och perfekt att plocka fram till en liten fikastund. Jag kommer definitivt att göra den flera gånger om!

Saften späder du ut enligt önskemål. Servera gärna med en isbit i glaset.

Smakrik apelsinsaft (1 stor flaska)

1 kg apelsiner (7 st för mig)
9 dl strösocker
1 msk citronsyra
5 dl vatten (kokhett)

Gör såhär;

Skölj och borsta apelsinerna i varmt vatten. Torka av dem. Skala av skalet med en potatisskalare. (försök att få med så lite som möjligt av det ”vita” på apelsinen). Lägg de skalade apelsinerna åt sidan så länge, släng dem inte.

Lägg skalen direkt i en bunke och tillsätt socker och citronsyra. Blanda om hastigt.

Koka upp vattnet och häll det över socker/apelsinblandningen. Rör om så att sockret löser sig och låt blandningen svalna. Rör om då och då.

Klyfta apelsinerna och pressa ner saften direkt i bunken med lagen. Upprepa tills du pressat alla klyftorna. Rör om ordentligt och sila blandningen. Häll upp i ren och torr flaska och förvala svalt.

Skala apelsinerna och lägg i en bunke. Blanda detta med socker och citronsyra.

Häll det kokande vattnet över apelsin- och sockerblandningen och rör om. Låt kallna. Pressa de klyftade apelsinerna direkt ner i bunken. Sila blandningen och häll upp på flaska.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.