Tunna revben med söt-stark honungs-glaze och hemgjord coleslaw 5


bild (1)
Jag vet att bilden inte är den bästa men kameran vägrade samarbeta för att få en snygg bild så mobilkameran fick åka fram : )

Hej på er!

Igår när jag var och handlade sprang jag på tunna, färska revben till bra pris och eftersom att jag varit sugen på att testa detta ett bra tag slog jag till och började fundera på hur jag skulle tillaga dem. Tjocka revben har jag lagat ett större antal gånger men detta var första gången jag provade den tunna varianten och OJ så gott! Fantastiskt möra och med massor av smak. Kommer att passa perfekt att även göra på grillen i sommar.

Revbenen är som sagt rätt tunna så jag valde att förkoka mina innan jag grillade dem i ugnen, dels för att inte torka ut dem genom att grilla dem på en gång, dels för att få extra smak genom både buljong och glaze.

Jag gjorde en enkel bas med buljong och lite grönsaker att koka revbenen i. Krydda gärna här enligt önskemål, mycket smak påverkas av vad du lägger i. Att bara koka i vatten ger rätt tråkig smak men att slänga i någon buljongtärning, god grönsak eller liknande gör det hela genast mycket mer spännande.

Glaze finns det otaliga recept på om man söker på Internet, och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Jag gick efter vad jag hade hemma och hällde ner lite blandat och såhär i efterhand kan jag känna att jag aldrig vill byta glaze : ) Fantastiskt gott! Den här kommer jag använda för att pensla på andra saker – en kycklingfilé, kotlett eller liknande kommer definitivt få sällskap av denna goda blandning framöver.

Mina revben valde jag att sjuda i drygt en timme och sen grillade jag dem i ca 15 minuter på var sida tills de fick fin färg. Riktigt mumsigt! Igår serverade jag dem med hemgjord coleslaw (recept på det hittar du här) men de fungerar förstås utmärkt med en stor sallad, krispiga potatisklyftor eller liknande också. En god sås och lite god dricka till så har du en riktigt festmåltid till bra peng!

Den förpackning jag köpte var på nästan 800 gram men det gick faktiskt åt till två vuxna personer, det är ju trots allt inte jättemycket kött på de tunna benen. Jag tror nog att man behöver 1,5 kg revben om man är fyra vuxna som ska äta, beroende på hur hungriga man är förstås.

Tunna förkokta revben med härlig glaze (4 personer)

800 gram tunna revben
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 st morötter
1 buljongtärning/fond (köttsmak)
Vatten så att det täcker köttet

Söt-stark honungsglaze

Knappt 1 dl ketchup
2 msk rapsolja
0,5 msk soja
1 msk kalvfond
2 msk flytande honung
0,5 tsk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
Peppar

Gör såhär;

Börja med att förkoka revbenen. Skär lök, morötter och vitlök i större bitar och lägg i en stor kastrull. Lägg även i en buljongtärning och häll på vatten. (det ska sedan kunna täcka köttet så använd tillräckligt mycket vatten och en stor kastrull som rymmer benen)
Låt blandningen koka och upp sänk sedan värmen till medelvärme. Lägg försiktigt i revbenen och låt den sjuda drygt 1 timme på svag värme.
Sätt under tiden ugnen på 175 grader (jag använde varmluft) och blanda ihop glazen. Rör samman alla ingredienser och låt stå en stund så att den tjocknar lite i konsistensen.
Ta upp revbenen ur buljongen och låt dem rinna av något innan du lägger dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla ena sidan med glaze och grilla dem i ugnen i ca 15 minuter. Pensla gärna med glaze någon gång under tiden.
Vänd på revbenen och upprepa – glaze, in i ugnen, glaze under tiden och sedan är det klart när du är nöjd med färger. (revbenen är ju redan färdiga i och med att de är färdigkokta, de ska nu bara få fin färg)

IMG_7528

Skär grönsakerna i grova bitar, tillsätt en buljongtärning/fond och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp.

IMG_7536

Låt revbenen sjuda i drygt en timme. Ta upp och låt rinna av något.

IMG_7553

Blanda ihop ingredienserna till glazen och pensla det på revbenen i omgångar. Grilla i ugn tills du fått önskad färg/yta.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “Tunna revben med söt-stark honungs-glaze och hemgjord coleslaw

 • Malin

  Hej! Har revben som jag tänkte göra middag på, om jag vill utgå från ditt recept fast istället använda tjocka revben, har du något tips på vad hur jag ska göra annorlunda så att de passar de tjocka?
  Tack på förhand!

  Hälsningar,
  Malin

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Malin!

   Receptet är verkligen kanon, jag hoppas att du blir nöjd! Jag brukar använda mig av precis samma ingredienser och tillvägagångssätt när jag gör tjocka revben. Den enda skillnaden är att de tjocka behöver koka längre än de tunna, för mig brukar det ta ca 2-2,5 timmar – kika och se efter. Öka eventuellt receptet om du gör en mycket större mängd revben än vad som står i receptet så att glazen räcker.

   Mvh
   Hannah

 • reine olofsson

  ser att du använder knorrs buljong tycker du att dom är bra , jag tycker att dom är grymt salt ,men jag kanske är lite känslig . körde ditt recept ,mycket gott skall kör detta fler gånger .Jätte tack, Reine

 • Daniel

  Jag tycker att det blev helt okay men lite för mycket tomatsmak av ketchupen, lite mer ”grill” hade varit mer i min smak. Men smaken är ju olika 🙂
  Fin färg blev det och riktigt mört.