Läcker hamburgare med whiskey och bacon – mums för sommarens grillfester!


IMG_7646

Halloj på er!

Igår kväll blev vi sugna på att göra egna hamburgare, det är ju så himla gott! Jag tycker verkligen att det blir allra bäst när man gör sin egen burgare från grunden, de frysta varianterna i affären tycker jag är rätt tråkiga och ofta smaklösa. Hur en burgare ska vara råder det delade åsikter om, vissa menar att en hamburgare endast ska göras på nötfärs och kryddor medan andra tycker att det är okej att smaksätta färsen lite som man vill. Upp till var och en kan jag tycka.

Vanligtvis gör jag helst egna bröd men det fanns inte riktigt tid till det igår så det blev färdiga frisco-bröd från affären, och det var riktigt gott även det! Vi serverade en liten skål hemgjord coleslaw till och några nyfriterade pommes frites. Så gott! Något jag dock alltid gör är min hemgjorda dressing. Den tar fem minuter att göra och du kommer inte att köpa färdig igen efter att du smakat den! Ett måste. : ) Receptet på den hittar du här.

Som vanligt experimenterade jag lite när det handlade om färsen vilket resulterade i att den smaksattes med bland annat lök, vitlök, bacon och whiskey – en fantastisk smakkombination! Detta kommer att bli riktigt höjdarburgare att lägga på grillen i sommar!

Resterande biffar åt vi till lunch idag, och jag måste nog säga att jag kommer att använda mig av den här kryddningen framöver en hel del, ser framför mig en tallrik med whiskey/bacon-biffar, en stor sallad och en klick tzatziki. Mums, en kanonbra blandning att spara!

Jag är egentligen inte alls förtjust i whiskey (att dricka, i godis osv) men här gav det en god mild ”rök-smak” utan att smaka whiskey och tillsammans med bacon, chili och vitlök blev det en perfekt barbequesmak. Prova dig gärna fram med mer/mindre whiskey och krydda gärna lite extra med chili och vitlök om du vill ha biffarna riktigt heta.

Tyvärr blev det ingen kanonbra bild igår, men ni får hålla till godo så länge : )

Bacon- och whiskeyburgare (4 portioner)

800 gram färs (jag använde blandfärs)
1 paket bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 msk whiskey (jag hade ca 3 st)
0,75 tsk chilisås
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 ägg
0,5 dl grädde
Salt och peppar

Gör såhär;

Strimla baconet ganska fint och hacka lök och vitlök. Fräs detta i smör så att det blir mjukt utan att ta för mycket färg. Häll på whiskey och låt fräsa ihop så att vätskan försvinner. Låt blandningen svalna.
Blanda färsen med övriga ingredienser och baconblandningen. Forma färsen till burgare och stek dem på stekpannan tills de får fin färg. Efterstek eventuellt i ugnen (ca 175 grader varmluft, 10 min) om du inte vill steka dem på järnet hela tiden. Eller grilla dem på grillen förstås.
Servera burgarna med valfri tillbehör – grönsaker, bröd, pommes, coleslaw, dressing, ketchup osv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.