Hej och god förmiddag på er!
Idag är det Mors Dag! Kanske ska du iväg och fira mamma? Bli firad själv? Eller kanske besöka någon annan du tycker mycket om? Önskar dig en härlig dag! Vi ska fira med god middag och någon efterrätt som jag ska knåpa ihop under dagen.
Receptdags är det förstås! Helgen har gått i ett så jag har inte hunnit med det tidigare!
För några dagar sedan plockade vi syrénblommor och dessa sattes ihop till en sats saft. Saften är färdig, provsmakad och godkänd! En god och söt saft med lite blommig ton, perfekt med en isbit till en härlig sommarfika i gröngräset.
Jag gör ganska mycket saft här hemma, framförallt under sommaren, och det är ju faktiskt väldigt enkelt! Den klarar sig själv ganska mycket eftersom att den ska stå och dra ett par dagar och sedan silar man och häller upp på flaska. Späd saften enligt eget önskemål. Du hittar förstås andra saft recept här på bloggen.
Jag tycker om att använda diverse ”ingredienser” från naturen och det här var första gången jag provade att göra saft på en blomma. Kommer absolut att göra saften igen!
Syrénsaft (1 stor flaska)
20 st klasar syrén (jag använde en ljuslila bondsyrén)
1 liter vatten
1 kg strösocker
30 gram (en liten påse) citronsyra
1 citron
Gör såhär;
Skölj blommorna ordentligt så att eventuella djur, blad och annat åker av. Rensa dem så att du i princip bara har blommor kvar.
Skrubba citronen och skär den i skivor, lägg åt sidan. Varva blommor och citronskivor i en stor bunke/kastrull eller liknande som har lock. Tänk på att det ska i varm vätska så att du väljer en behållare som tål detta.
Koka upp vatten och socker. Rör om så att sockret löser sig.
Häll sockerlagen över blommorna. Låt svalna helt. Rör om försiktigt och ställ sedan in hela bunken i kylen. Låt stå i 3 dagar och rör om någon gång/dag. Sila sedan saften genom duk och häll upp på rena flaskor.
Varva blommor och citronskivor i en behållare, jag använde en större kastrull.
Koka upp socker och vatten och rör så att sockret löser sig. Häll detta över blommorna och låt stå i kyl i 3 dagar.
Efter 3 dagar silas saften genom duk och hälls sedan upp på ren/rena flaskor. Förvara i kyl.
Jag håller på och provar ditt recept på syrénsaft. Tyckte det var ett enkelt recept att följa och just nu står syrénerna, citronerna och sockerlagen i en bunke i matkällaren. Det ska bli roligt att smaka på saften när den är klar. 🙂
Jag skrev även recept och lade ut bilder på min blogg (och länkade till dig). Om du vill kan du kika in på min blogg och skriva vad du tycker. Det vore roligt. Ha en finfin dag! 🙂