Vitlöks- och persiljefyllda köttfärsbiffar med sparrisgratäng


IMG_0709

God kväll på er!

Jag är tillbaka med full kraft i köket nu efter helgens trevligheter och det kommer förhoppningsvis att märkas av ordentligt här på bloggen.

Det är dags för ett litet middagstips tänkte jag! Igår lagades en middag i LCHF-anda. Jag gjorde rejäla köttfärsbiffar som fylldes med en krämig philadelphiaost-blandning smaksatt med bland annat chili, vitlök och persilja och till det knåpade jag ihop en krämig sparrisgratäng. Sparris finns till kanonpris just nu i många butiker så passa på att köpa ett par buntar och gör en gratäng. Eller stek dem i smör och strö över lite salt – supergott! Sparris är en ny favorit här hemma.

Sparrisgratängen fungerar förstås fint till något annat tillbehör också.

Du kan styra själv vilken smaksättning du vill ha på ostblandningen. Använd dig av färdigkryddad ost eller blanda ihop något gott själv med en naturell ost som bas. Jag föredrar att göra biffarna lite större – de tar lite längre tid på sig i ugnen mot en mindre variant men de blir lite saftigare. Bestäm själv hur stora du vill göra dem.

Jag gör min köttfärssmet ganska mild i smaken och så kryddar jag ostkrämen lite extra, den smälter ut lite i färsen och ger fin smak.

Vitlöks- och persiljefyllda köttfärsbiffar med sparrisgratäng (4 personer)

800 gram köttfärs
1 ägg
2 msk vispgrädde
1 msk kalvfond
Salt och peppar

Philadelphiaost-fyllning

150 gram naturell philadelphiaost
1 tsk chilisås
2 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk, hackad persilja
1/2 – 1 tsk paprikapulver
Salt och peppar

Sparrisgratäng

500 gram grön sparris
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1/2 – 1 msk kycklingfond (eller grönsaksfond)
2-3 dl riven ost

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda köttfärsen med ägg, fond samt salt och peppar. Blanda ihop alla ingredienser till ostkrämen. Rulla färsen till stora bollar, göra ett hål och fördela ostkrämen där i. Arbeta försiktigt runt färsen så att det täcker hålet och lägg bullarna i en ugnsfast form. När bullarna bli varma brukar ostkrämen flyta ut lite så jag lägger bullen med till tilltäppta hålet upptill. Låt bullarna stå i ugnen tills de är färdiga, det tar ca 45 minuter.

Fortsätt med sparrisgratängen. Bryt av nedre delen av sparrisen som är något träig. Koka sparrisen i 4-5 minuter, häll av vattnet och lägg dem i en ugnsfast form. Vispa ihop grädde, creme fraiche, fond, salt och peppar i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och tillsätt 1 dl av den rivna osten. Rör tills osten smält och smaka av. Häll ostsåsen över sparrisen och toppa med resterande ost. Gratinera i ca 20 minuter.

IMG_0674

Blanda ihop ingredienserna till ostkrämen och blanda sedan ihop färsen med ägg, grädde, fond och kryddor.

IMG_0683

Forma färsen till bollar och fyll dem med ostkrämen. Ställ in den i ugnen i ca 45 minuter.

IMG_0694

Förkoka sparrisen i 4-5 minuter och lägg i en ugnsfast form. Blanda ihop såsen enligt anvisningar och toppa med riven ost. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter och servera med färsbiffar eller något annat gott tillbehör.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.