Körsbärspaj med knaprig havresmulstopping och hemgjord vaniljsås 5


IMG_0825

Hej och god kväll!

Vi har en härlig sommarkväll med ljumma vindar och en vacker solnedgång, sommar när den är som bäst!

Jag hoppas att ni alla haft en skön nationaldag, oavsett vad ni hittat på. Vi har mest tagit det lugnt, njutit av ledighet, sol, värme och lek. Imorgon kommer gäster på besök så då blir det både bakning och matlagning – förstås! En hel del massa gott kommer det att bjudas på. En ny marinad ska testas, efterrätt blir det och så har barnen önskat eftermiddagsfika. Gästerna brukar rulla här ifrån men har man kommit hem till en matbloggerska så har man. ; )

Du glömmer väl föresten inte att rösta på mig i ICA´s tävling, ”Årets grillmästare”? En länk till tävlingen hittar du i det här inlägget.

Nu ska jag bjuda er på något jättegott som jag gjorde igår. Jag hade lite färska körsbär i kylen och det var något nytt för mig att baka med. Jag experimenterade lite och det hela slutade i en fantastiskt god paj med en knaprig havresmulstopping på toppen och söta körsbär med mild ton av vanilj som fyllning. Jag gjorde en hemgjord vaniljsås till och det blev verkligen pricken över i! Jag kommer absolut att göra den här pajen igen, både med körsbär och andra bär.

Jag gjorde pajerna i mini-pajformar men du kan göra en större paj istället om du önskar.

Knaprig smulpaj med körsbär (4-6 personer)

3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
2 dl strösocker
200 gram kallt smör

Färska, urkärnade körsbär (beräkna drygt 1 dl/person)
2,5-3 msk strösocker
2 msk potatismjöl

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.
Kärna ur körsbären och lägg dem i en skål. Pudra över potatismjöl och strösocker och blanda runt. Fördela bären i en smord (eller flera små) pajform.
Lägg smör, socker, mjöl och havregryn i en bunke och nyp ihop till en deg. Smula degen över bären och grädda pajen i ca 15-20 minuter tills den fått fin färg. Servera pajen ljummen eller rumstempererad med en god vaniljsås.

Hemgjord vaniljsås (4 personer)

2 dl vispgrädde
2 äggulor
1,5 msk äkta vaniljsocker
2 msk florsocker

Gör såhär;

Vispa ihop äggulorna med florsockret och vaniljsockret med elvisp tills det blir pösigt. Vispa grädden lagom fast (det ska bildas lite toppar men ej bli hård) och vänd försiktigt ner den i äggsmeten. Se till att allt blandas och servera såsen till pajen.

IMG_0763

Fördela bären i en form efter att du blandat dem med potatismjöl och socker. Nyp ihop smuldegen och toppa bären med denna. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

IMG_0782

Vispa ihop vaniljsåsen. Blanda ner vispad grädde med den pösiga äggsmeten och servera till pajen.

IMG_0824

Servera pajen med vaniljsås och toppa gärna med en körsbär.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

5 tankar om “Körsbärspaj med knaprig havresmulstopping och hemgjord vaniljsås