Ugnsbakad lax med citron, tomat och lök serverad med avokadokräm


IMG_1588

Halloj på er!

Middagen är avklarad, disken är undanplockad, altandörren står öppen och kvällsolen strålar in i vardagsrummet – riktig vardagslyx!

Jag tänkte smita inom med ett litet middagstips som jag tyckte blev väldigt, väldigt gott! Egentligen (tyvärr kanske?) är vi inga stora fiskätare här hemma men minst en gång i veckan finns det till middag och jag tycker att det är roligt att prova mig runt bland alla recept som finns.

Igår köpte jag en färsk laxsida som idag fick åka in i ugnen med diverse smaskiga tillbehör. Till det serverade jag broccoli och en god avokadokräm, men lite färskpotatis är också underbart gott till. Min fisk toppades med bland annat lök, tomat och citron och den blev väldigt saftig och god! Det är ju verkligen smidigt med sånt som bara ska in i ugnen och klarar sig själv, efter en varm dag är man ju inte alltid sugen på att dra fram stekpannor och annat och stå i matos.

Min lax var ganska tjock och behövde vara inne i ca 17 minuter för att få rätt konsistens, men någonstans mellan 12-20 minuter kan vara lagom beroende på tycke och smak.

Servera med valfritt tillbehör och kanske en kall creme fraiche-sås eller avokadokrämen du får recept på nedan.

Ugnsbakad laxsida med grönsaker (4 personer)

800 gram lax (jag använde laxsida)
1 citron
2 tomater
1 vitlöksklyfta
6 tunna vårlökar (eller en röd lök)
Dill
Smör
Olja
Salt och peppar

Avokadokräm

2 st mogna avokado
100 gram philadelphiaost
1 vitlöksklyfta
Ett par stänk chilisås
Salt och peppar

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde varmluft.
Smörj en ugnsfast form med lite olja och lägg ner fisken. Min fisk hade skinn på ena sidan och den sidan hamnade neråt. Ringla över lite olja, klicka över smör och toppa med dill i valfri mängd. Toppa med resterande grönsaker (jag skivade min vitlök tunt) och krydda med salt och peppar. Låt laxen stå i ugnen i 12-20 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Blanda ihop avokadokrämen medan laxen är i ugnen. Mosa avokadon och blanda ner philadelphiaostenn. Riv ner en vitlöksklyfta och smaka av med chili samt salt och peppar.

IMG_1563

Lägg laxen i en form och toppa med olja, smör, kryddor och grönsaker.

IMG_1587

Låt laxen stå inne i ugnen i 12-20 minuter beroende på tycke och smak.

IMG_1575

Rör ihop avokadokrämen och servera till fisken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.