Pesto-och chiligratäng med blandade grönsaker


IMG_5337

Tjohej!

Såhär i början på augusti när det ofta är varma kvällar och milda vindar så passar det ju utmärkt att tillaga stora delar av middagen på grillen. En god köttbit eller ett smakrik grillspett går alltid hem och idag tänkte jag ge ett litet tips på ett tillbehör att ta till proteinet.

Gratänger är något vi gör ganska ofta här hemma – gott, enkelt och väldigt smidigt att knåpa ihop med hjälp av det man har hemma. Den här smakrika gratängen består av en hel massa grönsaker och så är den smaksatt med bland annat röd pesto och chili. Den är SÅ god, och passar fint till såväl kött, kyckling och fisk. Jag åt den här gratängen för några veckor sedan och känner att jag verkligen måste göra den snart igen!

Variera gärna gratängen med att använda dina favoritgrönsaker. Riktigt god!

Grönsaksgratäng med pesto och chili (4 personer)

1 rödlök
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 röd paprika
10 coctailtomater/2 vanliga tomater
1 tsk olja
2 dl vispgrädde
1 dl fet mjölk
100 gram röd pesto
1 msk sweet chili-sås
Salt och peppar
Örtkrydda
2-3 dl riven ost

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala vitlök och rödlök och skär i mindre bitar, och fräs i olja i en kastrull. Tillsätt grädde, mjölk, pesto, sweet-chilisås och kryddor. Lägg ner zucchini och fänkål (skurna i mindre bitar) och koka tills grönsakerna mjuknat och såsen blivit krämig. Smaka av. Häll över blandningen i en ugnsform och toppa med paprika och tomater som du skurit i mindre bitar. Avsluta med att strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg och grönsakerna känns mjuka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.