Frisk vinbärspaj med kola-och yoghurtkräm och knaprig havrebotten


IMG_5970

Hej hej!

Igår tog jag lite bloggledigt – dvs inga recept publicerades – men jag grejade en hel massa i köket! Vi hade fina vänner på besök så det blev en hel del fixat inför detta – pajer till lunch, muffins till fika och en läcker paj till dessert. Middag hämtade vi från en restaurang i närheten, värmen gjorde att vi inte var hungriga förrän 20 och middagen jag planerat skulle ta nån timme eller två så vi tog det enkelt : ) Skönt ibland!

Gillar du Alla goda ting på Facebook? I så fall kanske du igår såg en uppdatering om desserten vi åt? Många av er har redan gillat inlägget så ni ska självfallet få hela receptet här! (om du inte redan gillar bloggen på Facebook så kan du göra det här. Händer mycket skoj i höst!)

Just nu finns det en hel del vinbär på vinbärsbuskarna här omkring och jag utgick från detta lilla bär när jag planerade gårdagens dessert. Den blev en riktigt fullträff! Bottnen till pajen är riktigt knaprig med lite knäckig smak och fin konsistens av havregryn. Fyllningen är en söt hemkokt kolasås som blandas med lite frisk yoghurt, en perfekt balans mellan sött och syrligt! Pajen är toppad med röda vinbär och jag serverade med en klick grädde till. Friskt, men ändå sött och gott!

Om du har tillgång till vinbär är det här ett recept du absolut bör prova!

Jag bakade med alla tre barnen kring fötterna igår så jag hann inte riktigt knåpa ihop steg-för-steg-bilder men ni ska nog överleva ändå : )

Läcker vinbärspaj med kolafyllning (8-10 personer)

Botten

150 gram smält smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

Fyllning

100 gram smör
2 dl vispgrädde
0,5 msk vaniljsocker
4 msk strösocker
4 msk ljus sirap
1 dl turkisk yoghurt

Vinbär till topping – ca 3 dl repade bär

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och blanda till en deg. Tryck ut denna i en springform. Ställ i kylen ca 30 minuter, och grädda därefter bottnen mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Den ska få fin, gyllenbrun färg. (jag hade dock min botten i kylen flera timmar eftersom att jag förberedde lite på förmiddagen). Låt bottnen svalna helt innan du fyller den.

Koka ihop kolasåsen. Blanda alla ingredienser till fyllningen (allt UTOM yoghurten) i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Sänk till medelvärme och låt koka i ca 15 minuter. Rör om då och då så att kolasåsen inte bränns. Den ska tjockna men inte bli tjock som kola. Tänk på att såsen tjocknar lite när den svalnat. Låt kolasåsen svalna helt.

Vid montering blandar du ner 1 dl turkisk yoghurt i kolasåsen. Fyll skalet med såsen och toppa med vinbär. Servera med en klick grädde och njut!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.