Sötsyrlig vinbärscurd på röda vinbär – perfekt till bakverk eller frukostsmörgåsen! 1


IMG_6318

Hej hej!

Regnet öser ner idag, och har gjort sen vi steg upp imorse i princip. Vi tar en innedag och pysslar och grejar, det är ganska skönt ibland det med… Jag har så många recept på lager just nu som jag inte hunnit blogga om så jag får sätta fart så att det inte blir helt fel säsong : )

Har du kanske bär i trädgården, eller kanske någon snäll granne eller likande kan vill bli av med dem? Just nu finns det mycket i naturen att ta till vara på och just nu är vinbär mitt favoritbär! En lätt gelé kommer jag att bjuda på i dagarna och lite annat smått och gott.

Idag bjuder jag på ett recept på en ljuvlig vinbärscurd gjord på röda vinbär. Curden är len och mjuk, lite sötsyrlig och väldigt frisk. Den passar fint som exempelvis fyllning i bakverk men även som lyxig topping till frukostsmörgåsen. Du gör den snabbt och lätt och den håller ca 2 veckor i kylen.

Passa på att prova medan det finns fina vinbär på buskarna! Du vet väl om att det finns fler curdrecept på bloggen? Kika gärna runt : )

Curd på röda vinbär (en burk, ca 3 dl)

450 gram rensade röda vinbär
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
50 gram kallt smör
2 äggulor
3 msk maizena

Gör såhär;

Lägg vinbär och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Låt koka tills bären gått sönder, ca 5 minuter. Häll upp i någon form av silställning/durkslag och sila bort skal och kärnor. Undvik att pressa ur saft, det kan göra att slutresultatet blir grumligt..

Tillsätt socker och smör och låt det hela koka upp under varsamt omrörning. Ta av kastrullen från plattan, låt blandningen svalna någon minut. Sikta ner maizena under omrörning och rör ner äggulorna. Sätt tillbaka kastrullen på och rör hela tiden. Låt curden bli tjock genom att sjuda på medelvärme.

Häll upp i burk med lock och låt den svalna innan du sätter den i kylen. Håller i ca 2 veckor.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Sötsyrlig vinbärscurd på röda vinbär – perfekt till bakverk eller frukostsmörgåsen!