Äppelcurd – ta vara på alla höstäpplen!


IMG_8251

Hej hej allihop!

Jag kommer att fortsätta med en heeeeel massa inlägg om äpplen eftersom att jag har så himla många här hemma just nu 🙂 Fast kan man någonsin få för många? : )

Nu är det dags för ett curd-recept! Du vet väl om att jag har andra curdrecept på bloggen – bland annat vinbär, apelsin och citron, kika gärna in dem!

Den här curden smakar som ett smörigt, krämigt och sött äppelmos och 4-åriga dottern här hemma fick testa det på sin frukostsmörgås och det fick förstås högsta betyg!

Använd den som lyxigt pålägg, som fyllning i en tårta eller experimentera vidare helt fritt. Testa dig fram!

Koka äpplen till mos – ner med socker, smör och ägg- vispa så att det tjocknar och vips är det klart! Curden håller ca 2 veckor i kylen så förvara den svalt, och gör hellre flera satser med jämna mellanrum än en massa burkar på en gång.

Äppelcurd (ca 4 dl)

750 gram äpplen i mindre bitar (skalade – använd gärna en syrlig sort)
1 citron (saften)
2,5-3 dl socker
100 gramsmör
2 ägg

Gör såhär;

Ska äpplena och skär dem i mindre bitar. Pressa över citronsaft och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme (rör om då och då) tills det blivit ett mos.

Sila moset och lägg över moset i en ny, ren kastrull. Rör ner socker, smör och uppvispade ägg. Smaka av hur sött du vill ha det.

Värm upp blandningen under omrörning. Blandningen ska inte koka utan bara sjuda och du rör hela tiden tills det tjocknar. (tar ca 10 min beroende på hur fast du vill ha den)

Häll över på ren burk och förvara i kylen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *