Krämig lemon curd – en hemgjord sötsyrlig läckerhet 3


Citroner är något jag gärna använder när jag bakar eftersom att det ger en fräsch smak på bakverk och godis. Något syrligt som bryter av mot något sockersött brukar vara en lyckad kombination och citrusfrukter rent generellt är tacksamma att använda åstadkomma just detta.

Jag har länge läst om/sett lemon curd men har faktiskt aldrig provat det själv. Tills idag! Jag har haft ett par citroner i kylen som stirrat på mig ett tag och jag har inte riktigt kommit mig för att göra något men nu fick jag komma till skott.

Den lemon curd jag gjort idag blev mycket lyckad, härligt krämig och vackert ljusgul! Min tanke med just denna sats lemon curd var att den ska användas som tillbehör till smörgåsar osv (exempelvis på en god ost och dylikt) och därför gjorde jag den ganska syrlig. Vill man ha en sötare curd kan man minska lite på mängden citroner, smaka av och känn efter vad som passar just dig.

Väldigt lätt var den att göra, och rätt snabbt går det! Efter 20-25 minuter har du en glasburk fylld med härlig curd. Prova! Perfekt att använda som ”pålägg”, till glass och diverse desserter.

Sötsyrlig lemon curd (1 burk)

3 st citroner

3 st ägg

3 dl strösocker

125 gram smör

Gör såhär;

Skrubba citronerna väl i varmt vatten. Blanda citronskal (rivet från en, 1, citron) och saften från samtliga tre citroner i en kastrull. Tillsätt ägg och socker och rör om. Låt blandningen sjuda tills krämen tjocknar. Rör hela tiden så att inger bränns fast.

Ta av kastrullen från plattan och rör i smöret. (dela det gärna i minder bitar) Häll upp krämen på väl rengjord burk. Förvara i kyl. Krämen håller ca 2-3 veckor.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “Krämig lemon curd – en hemgjord sötsyrlig läckerhet