Orange curd – härlig apelsinkräm! 5


Efter att ha provat att göra egen lemon curd – som verkligen uppskattades av alla i familjen – blev jag sugen på att testa även en annan variant och det blev en ”orange curd”, dvs en apelsinkräm. Den här krämen blev sötare än citronvarianten, men mycket god. Att ha rivet apelsinskal i gav en god brytning till det söta.

Den här gången blev krämen inte jättefast men det gjorde inte så väldigt mycket eftersom att den var tänkt på ”pålägg” och därmed gärna skulle vara bredbar. Om du vill använda krämen till exempelvis en tårtfyllning så kan det vara en god idé att sjuda krämen några minuter till. Avgör beroende på hur tjock smet du får i kastrullen, den sätter sig inte jättemycket efter att den kylts utan den konsistens du har i kastrullen blir ungefär så även i burken.

Rekommenderar verkligen denna apelsinkräm, stående inslag till helgfrukostar!

Orange curd/apelsinkräm (1 burk)

3 st apelsiner

2 st ägg

2,5 dl strösocker

125 gram smör i bitar

Gör såhär;

Tvätta apelsinerna noga i varmt vatten. Riv skalet av samtliga apelsiner och pressa ur saften. Blanda skalet av apelsiner med 2 dl pressad saft i en kastrull.

Tillsätt socker och ägg. Sjud detta i en kastrull tills du får en tjock kräm, rör om hela tiden så att inget fastnar eller så att det inte börjar koka.

Ta en kastrullen från plattan och rör i smörkuber. Blanda väl och häll på burk. Förvara i kyl, krämen håller ca 2-3 veckor.

Blanda apelsinsaft/skal med socker och ägg. Sjud till en tjock kräm.

Tillsätt smöret, skuret i småbitar, och rör om.

Häll över krämen i en burk och låt svalna. Förvara i kyl.

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

5 tankar om “Orange curd – härlig apelsinkräm!