Smakrik chiligryta – långkok med mexikanska smaker! 3


IMG_6791

Halloj!

I lördags lagade jag en fantastiskt god gryta som jag känner att jag måste delge er! Ja, ni ser ju på bilden hur gott det ser ut? : )

Den här grytan är i mexikansk stil, en chiligryta, med massor av smak och sådär nästan sönderkokt kött som faller isär bara av att man nuddar det med gaffeln… Precis som en långkokt gryta ska vara! Grytan är väldigt smakrik och ganska het, men det kan du förstås styra över själv. Jag ville ha min ganska het så därför innehåller grytan ganska mycket färsk chili och vitlök, men det är ju som sagt en smaksak.

Öl är i och egentligen är jag inte alls förtjust i öl men här blev det utmärkt. Det behöver inte alls vara något dyr/avancerat öl. Jag köpte min i vanlig butik, en Budweiser, så välj vad du har hemma eller vad du får tag i när du handlar. Krossade tomater ger både fin färg och god smak till grytan, och jag har även kryddat med soja, lagerblad, spiskummin och buljong. Smaka dig fram och kasta ner lite blandat av vad du hittar. Att lägga ner lite hackad paprika på slutet är också kanongott!

Jag serverade min gryta med en klick creme fraiche och nachochips – en jättebra kombination! Lite ris eller liknande till funkar också fint. Och kanske en krispig sallad?  Ibland behöver man verkligen slänga ihop något snabbt till middag men jag vill ändå slå ett slag för långkok, det ääääär ju så gott!

Smaklig måltid! : )

Mexikansk chiligryta med öl, vitlök och tomat (4-6 portioner)

Drygt 1 kg nötkött
1 paket bacon
1 st eller två mindre morötter
2 st gula lökar
2 st stora röda chilifrukter
10 st vitlöksklyftor
33 cl ljus öl
2 burkar krossade tomater
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten (eventuellt mer)
1 msk ljus sirap
0,5 dl rödvinsvinäger
1,5 msk malen spiskummin
0,75 msk oregano
2 lagerblad
0,5 msk soja
Salt och peppar

Nachochips och creme fraiche till servering

Gör såhär;

Skär köttet i bitar stora som grytbitar och bryn dem i en gjutjärnspanna, använd en rejäl klick smör. Bryn i omgångar så att köttet inte kokar.
Strimla bacon, hacka löken ganska grovt och hacka därefter morot, chili och vitlök fint. Fräs detta i grytan ett par minuter och tillsätt därefter köttet och rör om. Häll på krossade tomater, öl, vatten, buljong, vinäger och övriga ingredienser. Låt koka upp och sjud sedan grytan i drygt 3 timmar. Rör om då och så och smaka av. Tillsätt gärna kryddor efterhand, eller fyll på med vatten om grytan verkar suga åt sig mycket vätska.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “Smakrik chiligryta – långkok med mexikanska smaker!

  • Erik

    Hej Hannah! Jag planerar att testa detta recept i helgen när jag får gäster, men tänkte köra i crock-pot. Har du några tips på hur man kan anpassa detta recept till en crock pot, t.ex. vad gäller vätskemängd? Vill gärna få din fina konsistens på grytan! ha det bra.

    • hannah Inläggsförfattare

      Hej Erik,

      Jag har inte gjort just denna grytan i crock-pot så jag har inga direkta anvisningar men rent generellt tycker att det lätt blir lite extra mycket vätska i grytor med just potten. Jag tror på att låta den koka länge och smaka/känna av under tiden, att helt enkelt prova sig fram. Tyvärr är jag nog inte så behjälplig mer än mängderna i receptet.

      Lycka till!

      /Hannah