Långkokt köttfärssås med massa härligheter! 2


IMG_8609

Hej hej!

Många av er har kanske sett (här eller på Facebook) att jag fått en Crock-Pot, och den var jag förstås väldigt nyfiken på att prova! Långkok är både enkelt, gott och mysigt så mitt första experiment blev en riktig klassisker – en härlig köttfärssås!

Jag måste säga att maskinen är jättesmidig – enkel att använda, tyst som en mus och lätt att diska. Jag gillar att maten faktiskt tillagas i en behållare gjort av stengods och att den går att diska i diskmaskin är ett plus. Självfallet behåller jag min ”gamla” lergryta och gjutjärnspanna men jag kommer definitivt ta fram ”potten” igen. : )

Jag gjorde en köttfärssås som fick koka i nästan 4 timmar och jag använde mig faktiskt av en del ingredienser som jag inte brukar. Det blev kanon, alla i familjen älskade den här varianten!

Givetvis kan du göra den här köttfärsåsen i vanlig stekpanna och den behöver inte koka i flera timmar, men visst blir det väldigt smaskigt när det får puttra länge. Men gör som du känner för, långkok eller inte – prova den här varianten!

Jag har mango chutney i såsen och jag tyckte själv att det var lite konstigt men det gav en riktigt god sötma till rätten som kompleterades väl av tomtarena som kan uppfattas som lite syrliga. Sidfläsket ger också ett god smak till det hela och tillsammans med oregano, peppar, chili och annat gott blir det kanon!

Receptet nedan ger en rejäl sats köttfärssås. Gör hela och frys in det som blir över eller halvera. Det är absolut inget konstigt recept, det är som en vanlig köttfärssås – hacka, bryn, puttra, smaka av och servera : ) Jag toppade med lite persilja, jättegott!

Köttfärssås med twist

1,2 kg blandfärs
4 st gula lökar
5 st vitlöksklyftor
350 gram brynt sidfläsk i små bitar (skär bort ”kappan” på fläsket om sådan finns)
2 burkar krossade tomater (á 400 gram st)
0,75 dl mango chutney
2 dl chilisås (mild variant som köps färdig på flaska)
0,5 dl kalvfond
0,75 dl tomatpuré
1 tsk soja
1 tsk strösocker
Oregano
Peppar

Gör såhär;

Hacka lök och vitlök och fräs i smör ett par minuter, lägg över i en större gryta. Bryn köttfärsen och blanda ner i löken. Fräs sidfläsket så att det får fin färg och lägg ner i köttfärsblandningen. Tillsätt övriga ingredienser, låt koka upp och småkoka i allt mellan 20 minuter till 3-4 timmar beroende på hur du tillagar såsen. Smaka av efter hand, kanske vill du krydda med mer oregano, lägga till lite hetta i form av starkare chili eller peppra lite till?

Smaka dig fram och servera med valfritt tillbehör.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Långkokt köttfärssås med massa härligheter!

  • christine

    Härligt med ”potten”..jag fick en till julklapp 2014..Har provat en köttbit, ärtsoppa o nu idag köttfärssås…så få se då vad vi tycker om den, men ärtsoppan va nu ingen höjdare..bättre i en stor kastrull! Men köttbiten den va god! Så mör!.
    Till köttfärssåsen så använde jag nästan de samma ingredienser som du hade i din.. Ha en bra dag!